čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Hnutí spOLečně kritizuje náměstky za zneužívání svého postavení při volební kampani. Byla to chyba, brání se Šnevajs

Členům hnutí SpOLečně se nelíbí, že zástupci města a zároveň kandidáti na primátora v nadcházejících volbách, Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL) a Aleš Jakubec (TOP 09), používají při komunikaci oficiální kanály radnice, jako oficiální e-mailové adresy či činnost tiskového oddělení radnice. Šnevajs se za svou páteční pozvánku, kterou rozeslal médiím, již omluvil. Aleš Jakubec tvrdí, že k žádnému pochybení z jeho strany nedošlo.

„Hnutí spOLečně kategoricky nesouhlasí s postupem náměstka primátora RNDr. Ladislava Šnevajse, protože zneužívá svého postavení veřejného činitele, aby ovlivňoval média před volbami. Pozvánka, kterou dnes 7. září zaslal do médií ze svého oficiálního emailu, jíž zve média do pojízdné tramvaje KDU-ČSL, je nepřípustné konání, neboť skrze oficiální komunikaci radnice propaguje svoji politickou kampaň. Jedná se o zneužití veřejných prostředků pro osobní a stranickou kampaň KDU-ČSL," stojí v pátečním vyjádření hnutí spOLečně.

Redakce Olomoucké Drbny vyzvala Ladislava Šnevajse, aby svůj čin okomentoval. Ten poslal písemně e-mail z mobilu: „Byla to chyba. Omlouvám se. Běžně pro stranické záležitosti využívám mail lidovci.olomouc@gmail.cz," sdělil v krátké zprávě Ladislav Šnevajs redakci.

Hnutí spOLečně dále ve svém vyjádření napadá i náměstka primátora Aleše Jakubce. 7. srpna totiž na e-mail médiím přišla oficiální tisková zpráva z města, která upozorňovala na to, že činnost dobrovolníků při snaze zavlažit stromy na Dolním náměstí zavlažovacími vaky může stromy nenávratně poškodit, protože mají svůj vlastní samozavlažovací systém. Dobrovolníky byly právě lidé z hnutí spOLečně.

Redakce dnes dala prostor k vyjádření Aleši Jakubci, který po e-mailu sdělil: „V uváděné tiskové zprávě není ani jednou zmíněn politický subjekt hnutí spOLečně. Hlavním smyslem sdělení byl názor městského odborníka na zeleň, Jitky Štěpánkové, že, „neodborný zásah, i když vedení dobrým úmyslem, může stromy poškodit“. Já se tam vyjadřuji pouze jednou a týká se to zeleno-modré infrastruktury," řekl Jakubec.

Jakubec zdůraznil, že zcela jiný rozměr dostala celá věc až v diskuzi pod fotkou, který ten den umístil na sociální sítě. Tam již adresně jmenoval, že za zaléváním stromů na Dolním náměstí stojí hnuti spOLečně. „Tento strom, stejně jako ostatní akáty na Dolním náměstí, se může stát obětí volební kampaně hnutí spOLečně. Jeho členové ve své „dobročinnosti“ nalili desítky litrů vody do samozavlažovacího systému a stromům tak hrozí uhnití kořenů. Pokud byste chtěli stromům skutečně pomoci, obraťte se prosím na mě či na odbor životního prostředí. Rádi vám sdělíme, které stromy to potřebují," napsal tehdy k fotce.

„Jiný rozměr měla celá věc na mém soukromém facebookovém profilu a to hlavně s ohledem na proběhlou diskusi, kdy jsem byl napadán ze lží. Znovu zde však zdůrazním, že jsem nikoho nejmenoval a dobrovolníkům, kteří chtějí pomáhat městu jsem nabídl spolupráci. Tedy aby bylo pomáháno tam, kde je to skutečně potřeba," řekl Jakubec.

„Vyzýváme média k odsouzení tohoto jednání - jak u náměstka Šnevajse, tak u náměstka Jakubce. Ceníme si nestranného přístupu olomouckých médií a věříme, že společnost ani média nebudou tolerovat účelové zneužívání vlivu veřejných činitelů a městských peněz pro politickou kampaň," uvedl Stanislav Flek, lídr hnutí spOLečně.

Autoři | Foto Facebook hnutí spOLečně, Facebook Ladislava Šnevajse

Štítky Ladislav Šnevajs, Aleš Jakubec, Stanislav Flek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.