středa 24. dubna 2024 Jiří

Město kritizuje hnutí spOLečně za přelití stromů v centru. V takovém horku to není možné, reaguje hnutí

Město upozornilo na snahu dobrovolníků z politického hnutí spOLečně, kteří před pár dny instalovali na stromy v centru města zavlažovací vaky. Zástupci města zmínili, že například akáty na Dolním náměstí již svůj zavlažovací systém mají a použití vaků jim může uškodit.

„Obávám se, že kořeny stromů mohou uhnít. Jsou vysazeny ve speciálních podzemních betonových kontejnerech a nemají možnost odtoku při přelití. Podzemní kapková zálivka k těmto stromům je řízena cyklovačem umístěným u kašny, odkud je možné provést i přihnojení,“ vysvětlila Jitka Štěpánková, vedoucí oddělení péče o zeleň olomouckého magistrátu.

Už ostřeji reagoval na tuto skutečnost Aleš Jakubec, náměstek primátora za TOP 09 ve facebookové skupině Milujeme Olomouc: „Tento strom, stejně jako ostatní akáty na Dolním náměstí, se může stát obětí volební kampaně hnutí spOLečně. Jeho členové ve své „dobročinnosti“ nalili asi desítky litrů vody do samozavlažovacího systému a stromům tak hrozí uhnití kořenů," kritizuje Hnutí spOLečně Jakubec.

„Samozřejmě víme, že akáty na Dolním náměstí mají samozavlažovací systém. Ten ale zřejmě v tomto tropickém počasí, které trvá už delší dobu, nestačí. Záměrně jsme zavlažovací vaky použili u suchých stromů, které jsme si předem vytipovali. Takových stromů je v Olomouci spousta, často nás na ně upozorňují sami Olomoučané přes aplikaci Olomouc má na víc! nebo na Facebooku a prosí nás o zalévání. Přelít akát v takovém počasí není možné, musel by být zalívaný 500 litry denně, aspoň tři týdny v kuse. Naším cílem bylo poprvé v Olomouci ukázat, jak pracují zavlažovací vaky, a nabídnout tak městu levnější variantu zalévání stromů, než je budování podzemního zavlažovacího systému. Ten navíc, na rozdíl od vaků, potřebuje pravidelnou údržbu,“ říká lídr hnutí spOLečně a spolumajitel zahradnické firmy Stanislav Flek.

Autoři | Foto olomouc.eu (Pavel Konečný)

Štítky akáty, Olomouc, zalévání, horko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.