sobota 20. dubna 2024 Marcela

Semafor zahajuje sezonu plnou novinek

Oblíbené Centrum Semafor vstupuje do další cyklistické a turistické sezony. Letos má v nabídce spoustu atraktivních novinek pro děti a dospělé i pro návštěvníky města. Půjčit si kolo předem rezervované on-line, dostat tip na cyklistický výlet šitý přímo na míru, možnost okusit jízdu na kole, které se musí pohánět rukama. Nejen to, ale i mnoho dalšího bude letos možné v Olomouci. V programu akcí na rok 2014 si vybere každý bez rozdílu věku.

Centrum se primárně zaměřuje na dopravní výchovu dětí. „Hlavní oblastí naší činnosti je dopravní výchova žáků 4. tříd. Poté, co byla loni dopravní výchova zařazena do Rámcových vzdělávacích plánů škol, zájem výrazně vzrostl,“ vysvětluje manažer centra Josef Línek. Loni v Semaforu prošlo kurzem mladého cyklisty 472 žáků. Celkově centrum v loňském roce navštívilo 11 470 lidí. „Nejefektivnější skupinou z hlediska dopravní výchovy jsou rodiče s dětmi. Odpolední a víkendový program na dopravním hřišti pod dohledem instruktorů leckdy nestačí pokrýt požadavky zájemců,“ říká Línek. Velkou oblibu si získaly soutěže s dopravní tematikou. „Snažíme se lákat příznivce cyklistiky a zdravého životního stylu bez rozdílu věku. I mimo letní sezonu byly plně obsazené kurzy nejen pro žáky do 10 let, ale také kurzy pro seniory,“ doplňuje koordinátor centra Jan Řihošek. V dopravním centru je možné strávit nejen volný čas, ale třeba i část prázdnin. Semafor pořádá letní tábory dětí, v rámci nichž je možné získat průkaz mladého cyklisty, instruktora nebo mechanika.

Na letní program letos láká Centrum Semafor také turisty a návštěvníky Olomouce. Kdo si rád město a jeho okolí prohlédne ze sedla kola, má možnost si ho zapůjčit nejen v dopravním centru, ale také v Informačním centru radnice na Horním náměstí. „Letos chceme turistům nabídnout novou možnost zarezervovat si kolo on-line na webových stránkách města. Rádi bychom tímto i nadále rozvíjeli spolupráci s olomouckými hotely,“ upozorňuje na novinku manažer centra Línek. Nabídku půjčovny obohatilo v loňském roce pět nových kol a díky lepší propagaci vzrostl i počet výpůjček. „Loni jsme registrovali celkem 300 žádostí o zapůjčení kola, zatímco v roce 2012 to nebyla ani polovina z tohoto počtu,“ uvádí Línek. V nabídce je více než 40 jízdních kol různých typů a velikostí včetně loňské novinky, kterou jsou koloběžky pro dospělé. Pokud má někdo zájem, dostane kolo zapůjčené nejen s veškerým vybavením, ale k němu také tip na výlet.

Pro další zájemce jsou připravena nejen kola, ale i možnost vyzkoušet si svůj um na šlapacích autech, odrážedlech, nebo in-line bruslích. Letošními novinkami v areálu centra jsou cyklocrossová dráha nebo železniční přejezd se závorou. Inventář Semaforu se těsně před sezonou navíc rozšířil o další netradiční přírůstek, kolo poháněné rukama. „Handbike je určen nejen návštěvníkům dopravního hřiště, kteří si chtějí posílit paže, ale zejména těm, jež na normálním kole z nejrůznějších důvodů jezdit nemohou,“ upozorňuje koordinátor Jan Řihošek. Nadšenci jízdy na těch nejrozmanitějších kolech se mohou i letos těšit na atraktivní tradiční i netradiční akce, které naplno v Centru Semafor odstartovaly tento měsíc. Chybět mezi nimi nebude ani možnost projet si Olomouc na kole a raftu.

Aktivity Semaforu se opírají také o spolupráci s univerzitou. „Studenti Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého si u nás doplňují své praktické zkušenosti v rámci pedagogické praxe. Jsme zapojeni do projektu UPbike a zároveň fungujeme jako klinické pracoviště Centra aplikovaných pohybových aktivit FTK UP,“ uzavírá Josef Línek.

Centrum Semafor má otevřeno denně od pondělí do pátku od 14 do 18 hodin. O víkendu od 10 do 12 a od 14 do 18 hodin. (bel)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.