čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Seniora okradla žena, kterou znal přes internet. Hrozí jí až pět let ve vězení.

Osmasedmdesátiletý muž ze Šumperska se přes sociální síť seznámil s pětatřicetiletou Ruskou. Ta z něj nakonec vymámila přes sto tisíc korun.

Senior byl se ženou v kontaktu od první poloviny roku 2016. Párkrát se také spojili přes Skype a muž se tak začal dozvídat podrobnosti ze života této ženy. Po čase se nápadnice vyjádřila, že by ráda žila v Šumperku, kde plánovala pracovat v místní nemocnici. Vzhledem k tomu, že ale neměla dostatek financí, požádala muže o pomoc.

Pod různými záminkami, jako přispění na nový pas, vízum či zaplacení služeb realitní kanceláři, se ženě podařilo od letošního března vylákat 102 tisíc korun. Realitní kancelář údajně měla zprostředkovat prodej bytu a právě z těchto peněz měla svému známému půjčku uhradit. Že je něco v nepořádku zjistil muž až tehdy, kdy pro dotyčnou jel na letiště do Prahy, kam ale nepřiletěla a od té doby se s ní nelze zkontaktovat.

Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod. V této souvislosti opětovně nabádáme k obezřetnosti při komunikaci s neznámými lidmi. Za takové jednání hrozí pachateli, v případě jeho zjištění, mimo jiné až pětiletý trest odnětí svobody. Je zapotřebí si uvědomit, že si bez osobního kontaktu nikdy nemůžeme být jisti, s kým vlastně komunikujeme. Vytvoření falešného profilu je otázkou několika málo minut, a aniž bychom to tušili, můžeme rozkrýt své soukromí podvodníkům, kteří nás pak mohou různým způsobem vydírat. Neposílejte proto peníze nikomu, koho znáte jen z virtuálního prostředí. S nikým takovým nesdílejte ani intimní snímky nebo obdobné materiály. Ty mohou být později zneužity k vašemu vydírání,“ řekla policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.
 

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Šumperk, internet, seznámení, senior, krádež

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.