čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V Kojetínské ulici v Přerově začala demolice dalšího z vybydlených domů

Demoliční bagr začal včera v Přerově bourat jeden z vybydlených domů v Kojetínské ulici, který je součástí sociálně vyloučené lokality. Demolice domu za železničním mostem a statické zajištění vedlejšího objektu bude stát zhruba sedm milionů korun, město na akci dostalo dotaci od státu, informovali zástupci radnice. Dům je dlouho neobydlený a má narušenou statiku. Je to další objekt v problémové oblasti kolem nádraží, který jde k zemi. Loni v říjnu dalo město ve vedlejší Škodově ulici zbourat domy bývalého romského ghetta.

PSALI JSME: Jeden z domů v sociálně vyloučené lokalitě v Kojetínské ulici v Přerově půjde k zemi za šest milionů

Krajní objekt by měl být podle mluvčí přerovské radnice Lenky Chalupové odklizen včetně suti do 4. prosince. „Předmětem této investiční akce je nejen demolice, ale i statické zabezpečení vedlejšího domu s adresou Kojetínská 1830, který nemá svou vlastní štítovou zeď a je s objektem k demolici těsně spojen," uvedla Ivana Pinkasová z magistrátu. Zbourání zpustošeného objektu včetně nákladů na likvidaci 2500 tun stavební suti přijde na 3,1 milionu korun, statické zajištění sousedního domu a související stavební práce budou stát 3,9 milionu korun. Přerov dostal na investiční akci 5,4 milionu korun z dotačního programu ministerstva pro místní rozvoj určeného na demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách, doplnila Chalupová.

ČTĚTE VÍCE: Na místě zbouraných bytovek ve Škodově ulici v Přerově vznikne park

Dům v Kojetínské ulici, kde žijí převážně Romové a chudí lidé, je součástí bytového komplexu postaveného do tvaru U, který má dohromady šest vchodů. K zemi půjde pouze jeden, s číslem 1831. Nájemníci v něm nežijí už řadu let. „Celá lokalita je evidována jako sociálně vyloučená část města s výskytem nežádoucích jevů, jako je například kriminalita spočívající v ničení majetku města, krádežích a podobně. V posledních letech jsme tu zajišťovali pouze nezbytnou údržbu a zabezpečili jsme dům tak, aby se do něj nemohli nabourat cizí lidé," uvedl Zdeněk Dostál z magistrátu.

Radnice loni v říjnu podobným způsobem zasáhla i v sousední Škodově ulici, kde demoliční bagr zboural opuštěné bytové domy po problémových nájemnících. Město za bourání zaplatilo 3,5 milionu korun, z toho 2,5 milionu dostal Přerov ze státní dotace. Místo bytových domů ve Škodově ulici, kterou vedení radnice označovalo za ostudu města, by na tomto místě měl vzniknout podle plánů města park.

Autoři | Foto www.prerov.eu

Štítky demolice, vyloučená lokalita, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.