sobota 20. dubna 2024 Marcela

Soud rozhodl o nevině vlakvedoucí a průvodčí v případě pádu dítěte z vlaku

Olomoucký krajský soud zprostil vlakvedoucí Jarmilu Soukupovou a průvodčí Janu Stejskalovou viny za tragickou nehodu, při které v červenci 2016 zemřelo dítě po pádu z vlaku.

Okresní soud je původně potrestal za usmrcení z nedbalosti podmíněným trestem osmnáct měsíců s dvouletou zkušební dobou. Kladl jim za vinu, že vlak vyjel z olomoucké stanice s nedovřenými dveřmi, ze kterých později dítě vypadlo. Podle odvolacího krajského soudu však není jednoznačně prokázáno, že za tragédii nesou odpovědnost obžalované. Nejde tak o trestný čin. Ženám hrozilo až šest let vězení.

Nesouhlasily s vinou ani trestem, u soudu dnes prostřednictvím obhájců žádaly zproštění. „Moje klientka za tragédii odpovědnost nenese, neviděla nastupovat posledního cestujícího, a neměla tak důvod jít a zkontrolovat tyto dveře,“ uvedla obhájkyně Stejskalové. Podle obhájce Soukupové nebylo v silách vlakové čety zcela jednoznačně zajistit, že dveře budou skutečně zavřené. „Fyzicky a technicky to možné nebylo,“ doplnil obhájce. Neštěstí se stalo na trase z Luhačovic do Prahy v červenci 2016. Holčička po pádu z vlaku na místě zemřela.

České dráhy, které se s rodinou vyrovnaly mimosoudně, poté zavedly opatření, aby podobné tragédii zabránily. Policisté při vyšetřování uvedli, že kdyby se tragédie stala později, mohly být obviněny jako právnická osoba také České dráhy. V době tragédie to neumožňoval právní řád.

Autoři | Tisková zpráva | Foto Pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky doprava, dítě, smrt, nehoda, soud, vina

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.