pátek 26. dubna 2024 Oto

Na účet hasičů z nehody u Libivé poslali lidé už téměř dva miliony korun

Téměř dvěma miliony korun již přispěli lidé z celé republiky na sbírku rodinám hasičů ze zábřežské stanice, kteří na konci srpna havarovali s cisternou při výjezdu k události u Libivé na Šumpersku. Kvůli sbírce byly zřízeny dva transparentní účty, jeden na pomoc pozůstalým velitele hasičů, který při nehodě zemřel a druhý pro jeho těžce zraněného kolegu. Sbírka bude ukončena na konci listopadu. Okolnosti nehody se stále vyšetřují.

Sbírka byla vyhlášena na začátku září. Na konto zemřelého hasiče přišlo k dnešnímu dni téměř 991.000 korun, na podporu jeho kolegy, který se kvůli vážnému zranění k profesi vrátit nemůže, přišlo dosud 960.000 korun, řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. „Podle výpisu za září a říjen má sbírka obrovský ohlas mezi veřejností. Přispívají jak jednotlivci, tak organizace, sbory dobrovolných hasičů z celé republiky, ozývají se různé charitativní organizace, že by rády přispěly," uvedla mluvčí.

Nejvíc peněz přišlo první týden vyhlášení veřejné sbírky, kdy na oba účty poslali lidé přes 300.000 korun. Peníze však přicházejí pořád, přispívat lze do 30. listopadu, kdy sbírka končí. „Takový zájem jsme opravdu nečekali a velmi nás těší lidská solidarita a to, že si lidé hasičů a jejich práce opravdu váží," doplnila Hacsiková. Dodala, že největším přispěvatelem byl v září premiér Andrej Babiš, který jako soukromá osoba poslal na obě sbírky 100.000 korun.

Nehoda se stala mezi Libivou a Vlachovem 24. srpna, když čtyřčlenná osádka cisterny vyjela ze zábřežské stanice k dopravní nehodě u Mohelnice. Cisterna podle informací dostala na kluzké silnici smyk, narazila do osobního auta a skončila na střeše mimo vozovku. Dva hasiči byli ještě při nehodě zraněni lehce. Zemřelý velitel hasičů Jiří Rýznar bude podle Hacsikové tento čtvrtek vyznamenán in memoriam při slavnostním udělení medailí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje v obřadní síni olomoucké radnice.

„Šetření ve věci nadále probíhá, kriminalisté mimo jiné čekají na výsledky vyžádaného znaleckého posudku," řekla šumperská policejní mluvčí Jiřina Vybíralová.

Na konto 285529660/ 0300 mohou do konce měsíce přispívat lidé na pomoc rodině zemřelého, na účet 285529759/ 0300 rodině zraněného. Výpisy z obou účtů budou podle Hacsikové zveřejněny po ukončení každého měsíce.

Autoři | Foto HZSOL

Štítky ČR, hasiči, nehoda, sbírka, Libivá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.