sobota 20. dubna 2024 Marcela

Chirurgové z olomoucké nemocnice operovali pomocí endoskopu jako první v republice. Pomohli tak holčičce od velkého trápení

Plastičtí chirurgové z Fakultní nemocnice Olomouc využili jako první v republice, endoskop při operaci devítileté dívky.

Dívka trpěla vrozenou vadou břišní stěny

Devítiletá dívenka, milá, usměvavá, plná života a až divoké energie. Na první pohled byste si určitě řekli, že dětství Helenky Doupovcové z Rejchartic na Šumpersku není poznamenáno žádnou „kaňkou“. Ještě nedávno však měla velké trápení. Potýkala se s následky vrozené vady stěny břišní, které se projevovaly špatně tvarovaným pupíkem a dalšími zdravotními problémy. A znáte děti. Dokážou být někdy k odchylkám od normálu u svých spolužáků škodolibě kritické. Teď už se ale Helenka cítí mnohem lépe. Pomohl jí primář Oddělení plastické chirurgie Fakultní nemocnice Olomouc MUDr. Bohumil Zálešák a jeho tým. Jako první v České republice přitom k operaci tohoto typu využili endoskop, tedy přístroj pro zobrazení vnitřních dutin.

„Helenka trpěla od narození gastroschízou, tedy defektem a špatnou formací pupku, který byl široký zhruba pět centimetrů. Měla také oslabenou diastázu, příliš rozestoupené břišní svaly. Když k nám před časem přišla, měla i menší břišní kýlu,“ popisuje problémy devítileté dívenky MUDr. Zálešák. Pokud by se její stav neřešil, hrozily velké zdravotní potíže v budoucnosti. „Břišní stěna byla výrazně oslabena a mohlo dojít k rozvoji velké kýly, v těhotenství by mohlo docházet i k narušení statiky páteře. Musela by brát léky od bolesti, mohla by jí vyhřeznout plotýnka a podobně,“ dodává renomovaný plastický chirurg.

Lékaři sáhli po nové metodě

Přestože se pro tyto případy nabízí tradiční, chirurgický postup, lékaři z Fakultní nemocnice Olomouc se rozhodli pomoci Helence novou, v Čechách zatím neprovedenou metodou - s využitím endoskopu. „Chtěli jsme dosáhnout co nejlepšího výsledku, a to nejen z hlediska řešení zdravotních potíží, ale taky po stránce estetické. Postaru bychom si totiž museli vytvořit rozsáhlý chirurgický přístup velkou, až deset centimetrů dlouhou jizvou v podbřišku, což je mnohem větší zátěž pro pacienta. Došlo by také k větším krevním ztrátám,“ vysvětluje nevýhody klasického způsobu vedení operace a doplňuje, že zásadním benefitem endoskopu je pro operatéra výborný přehled o operačním poli.

Endoskop se používá pro zobrazení vnitřních dutin, v tomto případě byl použit pro vytvoření dutiny v podkoží a opravě stěny břišní. Na rozdíl od chirurgů, kteří používají endoskop uvnitř dutiny břišní, my do dutiny břišní nepronikáme, ale operujeme v podkožní dutině, kterou si musíme vytvořit. Společné je to, že endoskop nám umožní operovat ´klíčovou dírkou,“ dodává Zálešák.

Břišní svaly se po operaci dostaly do normálu

Jak primář a jeho asistent MUDr. Daniel Stehlík při operaci postupovali? Helenčin defektní pupek vlastně využili k tomu, aby vše spravili. „Nejdříve jsme jej obřezali, vytvořili jsme si v těch místech přístup, endoskopicky jsme opravili stěnu břišní, zašili jsme svaly a ošetřili kýlu. Pak jsme celý ten starý pupek odstranili a zhruba sedmicentimetrový otvor jsme stáhli a zakotvili do místa, kde má pupek být. A vznikl tak pupík, který už na sále vypadal skoro tak, jak má vypadat,“ shrnul hodinu a půl trvající výkon MUDr. Zálešák.

Jak se potvrdilo při kontrolách, Helenčiny břišní svaly se díky zásahu dostaly do normálního anatomického postavení a břišní stěna má nyní standardní funkci a dynamiku. „A co považuji za velmi důležité, podařilo se estetickou úpravou předejít výraznému psychickému hendikepu v blízké budoucnosti. Vyřešili jsme tak dvě věci najednou - jednak funkční, zdravotní problémy, jednak vzhled, který je pro dívenku také podstatný,“ podotýká Zálešák.

Rodina je ze zákroku nadšená

To potvrzuje i sama malá pacientka. „Jsem strašně moc ráda. Aspoň se mi už děcka ve škole nebudou vysmívat. Spolužáci mi dokonce kvůli tomu pupku nadávali a odháněli od sebe. Ani mě to už nebolí. A v létě klidně můžu na koupaliště v normálních plavkách. Pan primář je prostě dobrej,“ říká radostně holčička, která z Rejchartic dojíždí do školy v Rapotíně. Výsledek operace nadchl i její rodinu. „Jsem maximálně spokojená,“ pochvaluje si maminka Miluše Foltýnová. „Samotný výkon nám sice pan primář popsal, ale byla jsem překvapená, když jsem se dozvěděla, že podobný postup zvolili úplně poprvé. Dopadlo to však skvěle,“ neskrývá nadšení Foltýnová.

Přestože pacientka i rodina jsou nadšení, primář Zálešák upozorňuje, že ještě není hotovo. „Stále jsme nedosáhli všeho, co jsme chtěli. Například na okrajích pupku je stále znát určité zřasení kůže. My jí však pomůžeme drobnými regenerační zásahy i transplantací tuku. Ale základ je již hotový,“ uznává primář.

Operace Helenky, první svého druhu v České republice, mu potvrdila, že endoskop přináší zcela novou kvalitu pro rekonstrukční výkony. „Ani ve světě není tento postup úplně běžný, ale není raritní,“ podotýká MUDr. Zálešák. Jeho oddělení plastické chirurgie je přitom jediné v republice, které má pro endoskopické operace adekvátní vybavení. „Endoskop máme k dispozici zhruba dva roky. Vedení nemocnice patří velký dík za to, že naši žádost tehdy vyslyšelo a přístroj nám zakoupilo. Pomoc, kterou jsme mohli poskytnout Helence, je jen jedna z celé řady příležitostí, kdy jsme přístroj využili,“ uzavírá chirurg.

 

Autoři | Tisková zpráva | Foto Petr Bielesz

Štítky nemocnice, operace, endoskop, chirurgie

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.