sobota 20. dubna 2024 Marcela

V rámci cvičení Zdroje 2018 proběhla simulace povodně na řekách Morava a Bečva

Vnitrostátní cvičení s názvem Zdroje 2018 proběhlo v Olomouci ve dnech 6. - 7. listopadu. Jednalo se o společné vnitrostátní cvičení, které mělo pomoci ke koordinaci vyžadování a poskytování věcných zdrojů za krizového stavu.

V Olomouckém kraji byla v rámci cvičení simulována povodeň odpovídající stoleté vodě na Moravě a Bečvě. Přičemž hejtman vyhlásil krizový stav. Rozlivem řeky byly zasaženy nejen níže položené rodinné domy a sklepy, ale také objekty jako jsou pekárny, elektrárny, nemocnice a další. V průběhu cvičení byl také prakticky testován informační systém krizové komunikace Krizkom.

První den cvičení se řešily problémy jako je evakuace obyvatel ze zasažených území a zajištění náhradního ubytování a stravování. Simulováno bylo mimo jiné i zajištění náhradních zdrojů elektrické energie a destrukce všech mostů přes řeku Moravu směrem z Chomoutova do Olomouce.

Druhý den cvičení se řešily následky povodní. Simulovány byly požadavky na vysoušeče, potřeba řešit odpadové hospodářství, dezinfekci objektů, domácností a studní, vyvstala potřeba vyřešit náhradní přemostění.

Na krizový štáb Olomouckého kraje přicházely jednotlivé požadavky z obcí s rozšířenou působností a byly rozhodnutím hejtmana řešeny v rámci celého kraje. Pokud nebylo možné vykrýt požadavky ze zdrojů na území Olomouckého kraje, byly dále postoupeny ústřednímu krizovému štábu Správy státních hmotných rezerv České republice, který je řešil na úrovni státu,“ řekla tisková mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Z Olomouckého kraje byly do cvičení zapojeny odbory dopravy, zdravotnictví, ekonomiky, životního prostředí a v krizovém štábu Olomouckého kraje, který celou dobu sídlil v budově krajského ředitelství Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje, pracovali zaměstnanci oddělení krizového řízení. Do cvičení byli zapojeni také příslušníci HZS Olomouckého kraje z úseků IZS a operačního řízení a prevence a CNP.

Cvičení se zúčastnili zástupci ministerstev (vnitra, obrany, financí, zdravotnictví, průmyslu a obchodu, dopravy, zemědělství, zahraničních věcí, pro místní rozvoj a životního prostředí), kteří jsou členy odborné pracovní skupiny Ústředního krizového štábu pro koordinaci zabezpečení věcnými zdroji, zaměstnanci orgánů krizového řízení Olomouckého, Středočeského a Zlínského kraje a dále obce s rozšířenou působností Olomouc a Přerov,“ dodala Hacsiková.

Autoři | Foto HZS

Štítky cvičení, hasiči, povodeň, Morava, Bečva, Olomoucko, Zdroje 2018

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.