pátek 29. března 2024 Taťána

V olomouckém rozáriu instalují dělníci nové posezení, osvětlení i koše na tříděný odpad

Nový mobiliář a osvětlení instalují dělníci v rozlehlém rozáriu, které bylo v sousedství historického centra Olomouce po náročné rekonstrukci otevřeno v roce 2016. Projekt bude stát zhruba 1,5 milionu korun. S úpravami se začne v listopadu a potrvají až do začátku prosince, sdělil náměstek technického úseku Výstaviště Flora Olomouc Jiří Svačinka.

Architekl navrhl židle, lavičky a lehátka

„Návštěvnická sezona v rozáriu pro letošní rok skončila, proto Výstaviště Flora Olomouc zahájila druhou fázi projektu architekta Zdeňka Sendlera, která spočívá v doplnění prostor o mobilní venkovní inventář a lepší osvětlení," uvedl Svačinka.

Architekt podle Svačinky navrhl venkovní sedací nábytek, jako jsou lavičky, židle či polohovací lehátka. Přibudou odpadkové koše na tříděný odpad a stojany na kola, uvedl Svačinka.

PSALI JSME: V rozáriu se vybuduje nový mobiliář. Bude stát 1,7 milionu korun

Mobiliář bude v rozáriu umístěn do ústředního prostoru návštěvnického centra a na parter, což je přízemní část areálu. „Veřejné osvětlení bude pak instalováno na hlavní komunikaci rozária. Jedná se o deset kusů svítidel a příslušné kabeláže," uvedl Svačinka.

Výstaviště Flora zároveň reklamovalo technické nedostatky, které se objevily po zprovoznění rozária. Reklamace se podle Svačinky týkají protékajících bazénků a odborníci také hledají nový způsob ukotvení stínících plachet.

První etapa za 24 milionů

Rozárium bylo v letech 2015 a 2016 rekonstruováno a první etapa jeho obnovy stála 24 milionů korun. Projekt byl financován s pomocí dotací Evropské unie. Oprava rozária tehdy zahrnovala výstavbu nového vstupního objektu, kanalizace, přípojky vody i prostoru pro odpočinek návštěvníků.

Dělníci vybudovali také podzemní nádrže na zadržování dešťové vody, která slouží k zavlažování záhonů růží. Rekonstruována byla umělá jezírka i betonové plochy. Součástí projektu bylo vybudování herní plochy pro pétanque i louky pro pořádání pikniků či posezení u grilu.

ČTĚTE TAKÉ: Olomoucké ulice jak je (ne)znáte - 17. listopadu

V dalších dvou fázích rekonstrukce, které jsou zatím pouze na papíře, by mělo být vybudováno zázemí rozária, obnovena zeleň a v plánu je také výstavba návštěvnického centra.

Areál olomouckého rozária je rozlohou 3,5 hektaru druhým největším prostorem svého druhu v České republice. Květinová sbírka růžové zahrady čítá zhruba 400 odrůd růží.

Autoři | Foto archiv rozária

Štítky ČR, příroda, stavby, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.