úterý 16. dubna 2024 Irena

Během preventivní bezpečnostní akce rozdávali policisté reflexní pásky cyklistům

Dnes mezi půl šestou až sedmou hodinou ranní se policisté zaměřili na vybavení jízdních kol při jízdě za snížené viditelnosti. Společně s krajským koordinátorem BESIPu tak kontrolovali cyklisty v Dolní ulici v Prostějově.

Během akce policisté zkontrolovali tři desítky cyklistů i chodců. Většina z kontrolovaných měla vybavení v pořádku a u zbytku policisté zjistili pouze dílčí nedostatky. Protože se jednalo především o preventivní akci, obešla se tentokrát bez uložených pokut, řekl policejní mluvčí František Kořínek.

Nejčastějším prohřeškem byla velmi nízká účinnost předního osvětlení. Policisté cyklisty poučili, že funkční osvětlení neslouží k jejich spokojenosti, ale zejména k ochraně cyklistů a také ostatních účastníků silničního provozu. Je tedy třeba své vybavení pravidelně kontrolovat a v případě, že světlo slabě svítí, vyměnit baterie, případně celý zdroj světla, či doplnit reflexní prvky.

Policisté spolu s pracovníkem BESIPU přispěli větší bezpečnosti cyklistů i chodců tím, že při akci rozdali několik desítek reflexních doplňků, jako jsou reflexní pásky, tyčinky na dráty kol či odznaky.  

Další kontroly cyklistů i chodců budou během období se sníženou viditelností provádět policisté jak v rámci běžné činnosti, tak i formou speciálních dopravních akcí. Protože se nebude vždy jednat o akce preventivní, cyklistům i chodcům při nedodržení ustanovení o osvětlení, či užití reflexních doplňků, hrozí pokuta až do výše dvou tisíc korun,“ dodal Kořínek.

Autoři | Foto PČR

Štítky doprava, cyklista, kolo, policie, prevence, akce, BESIP

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.