úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Inzerát na internetu nabízel výhodně auto k prodeji. Muž, který ho od podvodníka koupil, zjistil, že je kradené

Včera odpoledne si osmatřicetiletý muž ze Svitav vyhlédl na jedné sociální síti inzerát, kde prodávající nabízel auto Suzuki SX4. Po krátké domluvě přes internet se s prodejcem dohodl na koupi auta ještě ten stejný den v Prostějově.

Hodinu po poledni pak v ulici M. Pujmanové v Prostějově došlo k předání auta za částku 23 tisíc korun. „Při předání vozidla kupující obdržel také osvědčení o jeho registraci a zelenou kartu. K předání technického průkazu a dokončení všech formalit, tedy i sepsání kupní smlouvy, mělo dojít až následující den. Prodejce poté nasedl do přistaveného automobilu značky Audi a z místa odjel. Kupující i s novým vozidlem odjel do obce nedaleko Prostějova, kde u svého známého pomocí internetové aplikace zjistil, že vozidlo prochází pátráním,“ řekl policejní mluvčí František Kořínek.

Vše tedy nahlásil policistům, kteří auto zajistili k následnému předání skutečnému majiteli. Tomu bylo Suzuki v hodnotě asi 130 tisíc korun odcizeno během noci z 9. na 10. listopadu tohoto roku v kraji Vysočina.

Prostějovští policisté dosud nezjištěného prodejce pro uvedené jednání podezírají z přečinu podvod. Za ten mu v případě dopadení a odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta. Předmětem dalšího šetření pak také bude zjištění, zda se tento podezřelý také podílel na samotném odcizení vozidla,“ dodal Kořínek.

 

Doporučení Policie ČR:
před koupí automobilu si vždy ověřte, že není v registru odcizených vozidel. To můžete také na webových stránkách Policie     ČR na TOMTO odkazu.
- také podezřelé jednání prodejce, například to, že se prodej snaží za každou cenu urychlit, by mělo být varováním. A   varováním by mohla být i podezřele nízká cena, v tomto případě pak kupující udělal chybu i tím, že peníze vydal bez kupní   smlouvy, pouze s příslibem, že tyto „formality“ budou doplněny v následujících dnech.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky krádež, auto, podvod, internet, policie, inzerát, Suzuki

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.