čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Přes dvě stě tisíc lidí letos navštívilo památky v Olomouckém kraji

Památky v Olomouckém kraji pod správou Národního památkového ústavu navštívilo od ledna do konce října 202 562 lidí. Je to o 5143 méně než loni.

Sezonu hodnotí správci památek jako úspěšnou a srovnatelnou s tou minulou, informovala mluvčí kroměřížského pracoviště NPÚ Dagmar Šnajdarová. Řada hradů a zámků však sezonu s koncem října nekončí, na vánoční období i konec roku chystají řadu akcí včetně jarmarků či prohlídek. O něco vyšší návštěvnost zaznamenal hrad Šternberk, kam přišlo 30 406 lidí, což je téměř o 600 více než loni. Návštěvníky neodradila ani rekonstrukce hradeb zahájená na konci roku 2017 a pokračovala po celou návštěvnickou sezonu.

V rámci prací došlo ke statickému zajištění, odvodnění, doplnění uvolněných částí a vyspárování celého masivu hradeb. Součástí byly i úpravy terénu v okolí hradeb. Objem stavebních prací byl zhruba osm milionů korun," uvedla mluvčí kroměřížské pobočky NPÚ. Mírný propad, zhruba o 400 návštěvníků, zaznamenal naopak hrad Bouzov, který patří mezi nejnavštěvovanější památky na střední Moravě. Do konce října tam dorazilo 108 186 lidí.

Hrad byl potřetí otevřen už na začátku března a sezona trvá do konce listopadu. Otevřeno je navíc denně včetně pondělí. „Novinkou letošního podzimu byly večerní prohlídky zaměřené na lovecké tradice, myslivost, podzimní výzdobu a ochutnávku tradičních zvěřinových jídel," doplnila Šnajdarová. Na zámek Velké Losiny letos zamířilo 34 727 lidí, což je zhruba stejně jako loni. Letos poprvé jim byl představen nově instalovaný pánský pokoj z 19. století a nový okruh společné trasy Žerotínové a Lichteinsteinové na Losinách. Propad v návštěvnosti zaznamenal nejvíce zámek Jánský vrch v Javorníku na Jesenicku, kam přijelo téměř 26.000 lidí, zhruba o 3000 méně než loni.

Soubor staveb lidové architektury v Příkazích si nenechalo ujít 3290 lidí, o 2000 méně než loni. Do konce letošního roku památky v kraji chystají adventní prohlídky, vánoční dílny či jarmarky. Bouzov bude mít tradičně otevřeno i na Štědrý den, chybět nebude ani nadílka v Rytířském sále. Program chystají památky také na Silvestra. Hrad Šternberk na tento den připravuje nejen prohlídky po vánočně nazdobeném hradu, ale i závod v orientačním běhu s názvem Silvestrovské kufrování.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky památky, návštěvníci, Olomoucko, historie

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.