pátek 26. dubna 2024 Oto

V Olomouckém kraji bude udržováno posypovou solí více silnic než minulý rok

V Olomouckém kraji bude letos v zimě chemicky udržováno o 40 kilometrů silnic více než loni. Sůl bude v regionu použita na dvě třetiny z celkem 3096 kilometrů silnic druhé a třetí třídy.

Vyplývá to z nového plánu zimní údržby v Olomouckém kraji, který už schválila krajská rada. Náklady na zimní údržbu silnic v Olomouckém kraji se v průměru pohybují kolem 160 milionů korun za jednu zimní sezonu. Zatímco v zimní sezoně 2017/2018 byl chemický posyp v Olomouckém kraji použit na 1926 kilometrů silnic druhé a třetí třídy, tak v nadcházející zimě to podle schváleného plánu údržby bude už bezmála 1967 kilometrů. Loni délka chemicky udržovaných úseků silnic vzrostla ve srovnání s předchozí zimní sezonou ještě výrazněji, a to o 160 kilometrů.

V minulé zimní sezoně totiž sjízdnost silnic první třídy v regionu poprvé místo krajské správy zajišťovalo konsorcium tří firem, které vyhrálo v tendru vyhlášeném Ředitelstvím silnic a dálnic ČR. Správa silnic Olomouckého kraje tak může své sypače posílat pouze na cesty druhé a třetí třídy, které spravuje hejtmanství. „Dokument se kromě běžné zimní údržby zabývá také kalamitními situacemi. K jejich řešení využijeme zkušeností z minulých let, které jsme doplnili o poznatky složek integrovaného záchranného systému," komentoval plán zimní údržby náměstek hejtmana Jan Zahradníček (ANO).

Plán zimní údržby v Olomouckém kraji platí od 1. listopadu až do konce března 2019. Bezmála 2000 kilometrů silnic budou silničáři ošetřovat chemicky a přibližně 850 kilometrů inertním posypem. Bez údržby zůstane jen 190 kilometrů vozovek. „Jde o komunikace, které jsou velmi málo využívané nebo vedou do míst, kam směřují ještě další silnice. Jejich údržba by byla velmi neefektivní a nákladná," řekl ředitel Správy silnic Olomouckého kraje Petr Foltýnek. V Olomouckém kraji je zhruba dalších 400 kilometrů silnic první třídy, o které se v zimě budou nově starat společnosti AVE CZ, Eurovia CS a Stavby, opravy a údržba silnic.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky chemie, posyp, doprava, silnice, zima, sníh, led

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.