pátek 29. března 2024 Taťána

Radnice ve Šternberku vytáhla do boje proti černým skládkám a nainstalovala fotopasti

Několik fotopastí instalovala v ulicích Šternberku na Olomoucku radnice kvůli častým černým skládkám. Pomocí této moderní techniky chce přistihnout neukázněné občany při pokoutném ukládání odpadu.

Ve správním řízení za to mohou dostat pokutu až 50 tisíc korun. Fotopasti monitorují místa, kde vznikají černé skládky, sdělila mluvčí radnice Irena Černocká. „Neukáznění občané zahlcují Šternberk černými skládkami i přesto, že mají k dispozici sběrný dvůr a město organizuje svozy velkoobjemových odpadů. Zaměstnanci odboru životního prostředí městského úřadu se proto ve spolupráci s městskou policií zaměří na původce černých skládek ve Šternberku. Pomůžou jim v tom i nainstalované fotopasti na vybraných stanovištích na území města," uvedla Černocká.

Černé skládky nejčastěji vznikají v místech, která jsou dobře dostupná automobilem. Mezi nejproblémovější lokality podle Černocké patří stanoviště s kontejnery. „Strážníci městské policie budou fotografie z fotopastí vyhodnocovat a řešit původce těchto černých skládek," doplnila mluvčí. Šternberk ročně za likvidaci černých skládek platí více než 50 tisíc korun. Zaměstnanci skupiny zaměřené na veřejně prospěšné práce několikrát týdně objíždějí město a černé skládky likvidují.

„Neustálé odstraňování těchto černých skládek stojí město mnoho úsilí, času i energie, které bychom mohli vynaložit jinde," uvedla Černocká. Lidé u kontejnerů na komunální a separovaný odpad nelegálně odkládají především nábytek, kuchyňské linky, velké elektrospotřebiče, podlahové krytiny, sanitární keramiku či stavební suť. „Veškerý takovýto odpad přitom mohou obyvatelé Šternberka zcela bezplatně odložit ve sběrném dvoře společnosti Marius Pedersen, který funguje v Uničovské ulici. Pravidelně jsou pořádány jarní svozy, kdy jsou po městě umísťovány velkoobjemové kontejnery," doplnila Černocká.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky skládka, fotopasti, Šternberk, odpad, radnice

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.