pátek 29. března 2024 Taťána

Desáté mládě mravenečníka čtyřprstého se narodilo v olomoucké zoo

Desáté mládě mravenečníka čtyřprstého se na podzim narodilo v zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce, které se jako jediné zoo v Česku a na Slovensku daří tento druh mravenečníka rozmnožovat.

Mládě bude k vidění na jaře

Nemotorné mládě zatím většinu dne tráví u své matky, která ho ochotně nosí na zádech. Na začátku příštího roku by jej už měli v ubikaci mravenečníků vidět návštěvníci zoo. „Zpočátku byly o jeho život obavy, neboť matka prvorodička neměla dostatek mléka. Dnes už ale s jistotou víme, že mládě je životaschopné," řekla mluvčí svatokopecké zoo Iveta Gronská. Mládě se narodilo chovnému páru mravenečníků Chaco a Morgana. Ošetřovatelé nedávno zjistili, že další ze samic je také březí. „Za měsíc dojde k velkému stěhování. Naše samice si předají porodní box. Morgana s mládětem tak bude v ubikaci lenochodů už k vidění a březí Tara se přesune do porodního boxu," uvedla ošetřovatelka Hana Dostálová.

Zoo odchovala již deset mravenečníků

Péče o mláďata mravenečníků čtyřprstých není jednoduchá. „Odchov mravenečníků v zajetí je velice náročný, protože musíme nějakým způsobem nahradit jejich přirozenou složku v potravě, což jsou termiti. Dáváme jim vajíčka a na trávení rašelinu. Dostávají i speciální granule, vločky a například banány," podotkla Gronská. Olomoucká zoo začala chovat mravenečníka čtyřprstého v roce 2003 a dosud se jí podařilo odchovat deset mláďat. Stromoví mravenečníci se ve volné přírodě vyskytují poměrně běžně, avšak jejich odchov v zajetí je problematický i pro renomované zoologické zahrady. Nyní zoo na Svatém Kopečku chová šest mravenečníků čtyřprstých. Odborníci potíže s odchovem mravenečníků v zajetí přisuzují tomu, že v jejich potravě chybějí termiti. Dospělí mravenečníci si v zoo pochutnávají na mletém masu s vejci, na hmyzu, banánech, ovesných vločkách a jogurtech.

Mravenečník čtyřprstý žije v Jižní Americe. Dospělý jedinec váží 2,5 až 8,5 kilogramu. Mistrně šplhá po stromech, ale obratný je i na zemi. Živí se mravenci, termity a občas vyloupí hnízdo včel. Samice rodí jedno mládě a poté ho nosí na hřbetě. Zoo na Svatém Kopečku patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Chová čtyři stovky druhů zvířat a ošetřovatelé pečují o 1800 jedinců. Zřizovatelem zahrady je olomoucký magistrát, který její provoz dotuje. Zoo si vlastními aktivitami vydělá zhruba polovinu částky potřebné na provoz.

Autoři | Foto zoo-olomouc.cz

Štítky zoo, mravenečník, zvíře, přírůstek, mládě

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.