čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Autobusové nádraží v Šumperku se dočká rekonstrukce. Budou vybudována i nová parkovací místa

V Šumperku se od příštího roku chystá rozsáhlá rekonstrukce autobusového přednádraží. Následovat bude o rok později rekonstrukce nádraží.

Jedna z nejrozsáhlejších investic ve městě se plánovala několik let, náklady jsou 140 milionů korun řekla mluvčí radnice Olga Hajduková. Práce začnou v únoru v prostoru u bývalých železničních skladů naproti nádraží, samotný prostor autobusového nádraží by měl být rekonstruován od roku 2020.

Příprava rozsáhlé rekonstrukce přednádraží trvala několik let. „Zahrnovala majetkoprávní vypořádání, rozsáhlou projektovou a inženýrskou činnost a snahy o získání dotace, která nám byla přiznána v maximální výši 54,5 milionů korun," uvedla mluvčí radnice. Stavba by měla trvat dva roky, až do roku 2020.

V roce 2019 dojde k úpravám komunikace a prostor přednádraží, kde budou vybudována nová parkovací místa, budou zde umístěny také informační tabule, cyklověž popřípadě i dobíjecí stanice pro elektromobily," popsala mluvčí. V roce 2020 by pak mělo být dokončeno samotné autobusové nádraží. Dopravně náročné bude pro obyvatele po dobu prací především omezení v Jesenické ulici, kde bude po dobu úprav provoz veden pouze v jednom pruhu, uvedla mluvčí.

Provizorní autobusové stanoviště by pak mělo být během rekonstrukce autobusového nádraží zřízeno v přilehlých ulicích," dodala. Šumperské autobusové nádraží je staré několik desítek let a je již podle zástupců města v neutěšeném stavu. Letos v březnu byly na autobusovém nádraží odstraněny konstrukce, jež zastřešovaly autobusová stání. Byly již v havarijním stavu. Radnice od poloviny prosince pořídila na nádraží dvě zastřešené autobusové zastávky, které budou lidem sloužit do doby, než začne rozsáhlá rekonstrukce nádraží.

Město Šumperk řešilo v minulém volebním období otázku, zda pozemky pod autobusovým nádražím, které je v majetku ČSAD Ostrava, budou prodány této společnosti, nebo zůstanou v majetku města. Kvůli strategickým pozemkům jednalo město s ČSAD Ostrava o odkupu povrchů. Po roce jednání Šumperk tyto pozemky podle mluvčí radnice odkoupil a začaly přípravy na velkou rekonstrukci přednádraží a autobusového nádraží.

Autoři | Foto turistika.cz

Štítky nádraží, autobus, Šumperk, rekonstrukce, doprava

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.