sobota 20. dubna 2024 Marcela

Helfštýn se turistům otevře první lednovou sobotu. Novoroční výstup už je naplánovaný

Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku se první lednovou sobotu otevře návštěvníkům. Novoroční výstup má dlouholetou tradici a řadu příznivců, na hradě se setkávají například chovatelé tibetských dog, různé spolky či členové turistických klubů. Na počátku letošního roku sem dorazilo rekordních téměř 4000 lidí, přispělo k tomu i tehdejší jarní počasí. Výšlap se na hradě uskuteční po dvaačtyřicáté, hrad ho pořádá s Klubem českých turistů.

„První sobotu po Novém roce se na Helfštýně sejdeme spolu s výpravami turistů, výprav z okolních i vzdálenějších obcí i s celou řadou spolků a zájmových skupin od příznivců oživlé historie až po chovatele různých plemen psů," řekl kastelán hradu Jan Lauro.

Helfštýn bude v sobotu 5. ledna otevřen pro návštěvníky od 08:00 do 15:00. Na hrad se mohou vydat jakýmkoliv způsobem, nejlépe pěšky. Výstup může začít kdekoliv, cílem je hrad, doplnil kastelán.

PSALI JSME: Helfštýn musí až do konce roku 2019 omezit návštěvní dobu. V dubnu začne rekonstrukce za sedmdesát dva milionů

Helfštýn je od podzimu uzavřen, týden před akcí tak musí jeho zaměstnanci vše na příliv turistů připravit. Nejvíc napilno mají podle kastelána provozní zaměstnanci správy hradu. „Vše, co koncem listopadu zazimovali a zabezpečili před mrazem, musí na jediný zimní den uvést do chodu. Největší potíže činí v mrazivých letech vodovodní potrubí a na něj napojené sociální zázemí, takže vždy doufáme, že mrazy nebudou tak třeskuté a vodu rozproudíme," doplnil kastelán.

Do provozu se musí pro tento den připravit také hradní restaurace. Podle kastelána s akcí pomáhá skupinka dobrovolníků, kteří se starají o zázemí v cíli výšlapu a pomáhají v případě potřeby i se solením či odhrnováním sněhu.

ČTĚTE VÍCE: Na mlhou zahalený Helfštýn zavítal rekordní počet lidí

Počet návštěvníků, kteří se na hrad v tuto dobu vydají, správa hradu nedokáže odhadnout, odvíjí se vždy od počasí. V předchozích ročnících lidi od výstupu na hrad na kopci u Týna nad Bečvou ale neodradil ani mráz, sněhová kalamita či déšť. Například loni na Helfštýn vyšlo 1964 lidí, i když bylo až 18 stupňů pod nulou.

Hrad se po novoročním výšlapu opět zazimuje, znovu se pak otevře první březnový víkend. Lidé budou moci o březnových víkendech navštívit hrad bez průvodce, hlavní sezona začne v dubnu. Helfštýn, který každoročně navštíví kolem 95 tisíc lidí, byl naposledy před zimou otevřen pro veřejnost poslední listopadový víkend.

Autoři | Foto Hana Jandová

Štítky ČR, památky, Helfštýn, Přerovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.