pátek 19. dubna 2024 Rostislav

V příštím roce se v Prostějově bude častěji odvážet papír a plast z kontejnerů

Popelářské vozy budou příští rok v Prostějově častěji odvážet papír a plast ze speciálních kontejnerů, které jsou nyní mnohdy přeplněné a v okolí je nepořádek

Město za zvýšení frekvence svozu tohoto odpadu zaplatí navíc necelý milion korun sdělil primátor Prostějova František Jura (ANO). Plastový a papírový odpad je nyní z kontejnerů v Prostějově odvážen zpravidla jednou týdně. „Dle původního harmonogramu svozu jsou některá hodně využívaná stanoviště vyvážena dvakrát týdně, což však nepostačuje. Kontejnery na plast a papír jsou již po víkendu přeplněné a občané ukládají především papírový odpad mimo kontejnery a dochází tak ke znečišťování okolí stanovišť," uvedl Jura.

V Prostějově byl už dříve ve spolupráci se společností EKO-KOM zvýšen počet kontejnerů. Papír nyní lidé mohou odkládat do 261 kontejnerů a plast do 352 kontejnerů. Kapacita kontejnerů však stále nestačí. „Po vyhodnocení současného stavu vidíme nejvhodnější řešení pro zabezpečení pořádku na stanovištích separovaného odpadu ve vývozu dvakrát týdně. Nepředpokládáme, že tímto opatřením dojde k výraznému nárůstu svezeného množství papíru a plastu, ale pouze k jeho rozložení mezi dva svozové dny, což jistě přispěje ke zlepšení pořádku na stanovištích," podotkl primátorův náměstek Jiří Pospíšil (PéVéčko).

Zavedení svozu papíru a plastu dvakrát týdně podle Pospíšila ovšem nebude zadarmo. „Dojde ke zvýšení provozních nákladů pro svozovou společnost, což musí být řešeno dodatkem smlouvy. Rozložením svozu papíru a plastu na dva dny v týdnu dojde k navýšení nákladů o 980 152 korun s DPH ročně," podotkl Pospíšil.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky svoz, odpad, popelnice

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.