úterý 16. dubna 2024 Irena

Během silvestrovské noci hasiči likvidovali jen požáry popelnic. Policie řešila dopravní nehody a stížnosti

V Olomouckém kraji řešili hasiči o silvestrovské noci pouze menší požáry odpadkových košů a kontejnerů. Na svědomí je má zřejmě odpálená zábavní pyrotechnika.

Požáry způsobily malou škodu řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Také podle policie se silvestrovské oslavy v Olomouckém kraji obešly bez větších komplikací. „Hasiči v Olomouckém kraji zažili klidnou silvestrovskou noc. Od šesté hodiny večerní do sedmé hodiny ranní vyjeli celkem k dvanácti událostem, z nichž ne všechny měly souvislost s bujarými oslavami příchodu nového roku. Hasiči likvidovali především požáry odpadu na volném prostranství, v popelnicích a v kontejnerech," uvedla Hacsiková. Nejvíce práce měli hasiči v Olomouci, kteří vyjeli celkem ke čtyřem událostem. Zasahovali také například v Šumperku, Přerově či obci Příkazy-Hynkov na Olomoucku, kde hořela stará dutá lípa.

Hasiči ji několikrát prolili vodou, ale protože stále doutnala, pokáceli ji a na zemi znovu dohasili," dodala Hacsiková. Policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová řekla, že na Šumpersku si muž v noci při neopatrné manipulaci se zábavní pyrotechnikou poranil oko. „Se zraněním byl převezen k ošetření do nemocnice. Dále evidujeme dva případy ovlivnění mladistvých osob alkoholem, v jednom případě s převozem do nemocnice," uvedla. O silvestrovské noci řešili policisté v Olomouckém kraje také téměř dvě desítky případů přestupků proti občanskému soužití nebo veřejnému pořádku, případně také výtržnictví. „Veškeré okolnosti těchto případů jsou nadále v šetření," řekla Vybíhalová. Od silvestrovského večera policisté v kraji evidují zatím osm dopravních nehod.

„V sedmi případech bylo u účastníků těchto nehod zjištěno ovlivnění alkoholem," upozornila Vybíhalová. V pondělí odpoledne a v noci na dnešek policisté dostali necelou desítku stížnosti na používání zábavní pyrotechniky, která poškodila například poštovní schránku na Šumpersku, rozbila skleněnou výplň okna na Olomoucku či poničila vozidlo na Prostějovsku. „Policisté na Olomoucku prověřovali také tři případy vzniku drobných požárů v souvislosti s použitím zábavní pyrotechniky. Jednalo se zejména o zahoření popelnic a zbytků po pyrotechnice," uvedla Vybíhalová.

Hasiči časně ráno odstraňovali následky dvou dopravních nehod v Oskavě na Šumpersku a v Měrovicích nad Hanou na Přerovsku. V Oskavě osobní vozidlo poškodilo plynovou přípojku před rodinným domem a po nehodě skončilo v potoce. Při nehodě se zranil řidič. V Měrovicích nad Hanou osobní vozidlo narazilo do stromu a začalo hořet. Zraněny byly dvě osoby. „Hasiči požár během několika minut zlikvidovali, spolupracovali se zdravotnickou záchrannou službou a s policií. Po zaměření nehody vrak naložili na odtahovou službu," řekla Hacsiková. Hasiči o silvestrovské noci také otvírali uzavřené prostory v centru Olomouce a v Medlově na Olomoucku likvidovali požár sazí v komíně.

Autoři | Foto HZSOL

Štítky hasiči, policie, Silvestr

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.