úterý 19. března 2024 Josef

Při požárech v Olomouckém kraji zemřelo minulý rok osm lidí. Hasiči vyjížděli častěji než rok předchozí

Hasiči loni v Olomouckém kraji vyjížděli k 995 požárům, kterých bylo ve srovnání s rokem 2017 o 92 více. Vyšší počet požárů souvisel i se suchem. Při požárech loni v Olomouckém kraji zemřelo osm lidí a 54 jich bylo zraněno.

Oheň způsobil škody za 155,2 milionu korun. „Hasiči svými zásahy uchránili hodnoty ve výši 591 milionů korun," řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Více požárů loni hasiči v Olomouckém kraji evidují v objektech určených pro bydlení i v přírodě. Počet požárů v bytech a rodinných domech vzrostl o 18 a v přírodě o 45. „K nárůstu počtu požárů v přírodním prostředí přispělo horké a suché léto, navíc extrémní teploty často komplikovaly zásahy hasičů," uvedla Hacsiková.

Při požárech loni v Olomouckém kraji zemřelo osm lidí, zatímco v roce 2017 přišli o život dva lidé. Vyšší počet úmrtí souvisí s nárůstem počtu požárů bytů. Hasiči loni při požárech bezprostředně zachránili nebo evakuovali z ohrožených prostor 189 lidí. „Nárůst počtu požárů v objektech pro bydlení a ubytování a nárůst počtu usmrcených osob při požárech by měl daleko více motivovat občany k vybavení svých domácností požárním hlásičem," uvedla Hacsiková.

Při šesti loňských požárech škoda přesáhla pět milionů korun. Nejvyšší škodu způsobil lednový požár nákladního vozidla, které bylo zaparkováno v hale v Olomouci. „Silný kouř a sálavé teplo poškodily další vozidla a konstrukci garáže. Požár způsobil škodu za 30 milionů korun, příčinou jeho vzniku byla technická závada na autobaterii vozidla," uvedla Hacsiková. Vysoká škoda loni vznikla také například při požárech elektrobusu v Hranicích na Přerovsku, transformátoru v Července na Olomoucku či požáru skladovací haly v Olomouci.

V roce 2018 zasahovali hasiči v Olomouckém kraji také u 1304 dopravních nehod. Hasiči kromě 1255 silničních nehod řešili i 43 nehod železničních a dvě nehody letecké. „Záchranné práce při některých dopravních nehodách byly velice náročné s ohledem na počet zraněných nebo usmrcených osob. Hasiči byli také v roce 2018 účastníky jedné tragické nehody. Šlo o srpnovou nehodu zábřežské cisterny, při které jeden profesionální hasič zemřel a druhý byl těžce zraněn," dodala Hacsiková.

Hasiči v roce 2018 vyjížděli i k výbuchu v rodinném domě v Mostkovicích na Prostějovsku, při kterém zemřel jeden člověk a další dva lidé byli zraněni. „Při výbuchu došlo k destrukci samotného domu a poškození okolních objektů. Jednotky ve spolupráci s kynology prohledávaly sutiny, se statikem zjišťovaly stav okolních budov a prováděly zajišťovací a likvidační práce," uvedla Hacsiková.

Autoři | Foto HZSOL

Štítky hasiči, 2018, výjezdy, požáry, zásahy, rok

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.