sobota 20. dubna 2024 Marcela

VIDEO: Šantovku již potřetí zaplní Hrdinové regionu. Zde je kompletní program

Pod tímto význačným názvem se skrývá již tradiční setkání záchranářů nejen pro rodiny s dětmi. Profesionální i dobrovolní hasiči, policisté, zdravotnická záchranná služba a další, ti všichni se opět představí během února 2019, přesněji první dva víkendy( 2-3.2 a 9.-10.2.2019), při akčních ukázkách a prezentacích své činnosti. Rovněž jako každý rok je připraven bohatý doprovodný program a zábava nejen pro ty nejmenší.

Výstava historické techniky složek IZS

Zažitou součástí je také výstava historické hasičské techniky z muzea dobrovolných hasičů v Brodku u Prostějova.  Pro letošní ročník opět hasiči dovezou unikátní kousky své historie. Můžete se mimo jiné  těšit na motorovou stříkačku z roku 1927 české výroby firmy Smékal a spol. z  Čech pod Kosířem, historický koňský hadicový přívěs s navijáky na hadice. Expozici doplní také dopravní automobil ŠKODA 1203 z roku 1974 s čerpadlem a vybavením, či osvětlovací přívěs z roku 1971 výroby NDR kompletně vybavený s centrálou a osvětlovací technikou. Tradičně v prvním patře naleznete dobové uniformy, zásahové obleky a jejich příslušenství.  K vidění pro návštěvníky obchodního centra zde bude až do neděle 10.2.2019.  Při sobotních ukázkách nepřijdete ani o techniku dávných předků z místních části Olomouce, novinkou pak bude také expozice historické techniky Policie ČR.

Více informací o Hrdinech regionu se dozvíte na oficiálních webovkách a Facebooku.

Moderní technika a ukázky – venkovní expozice

Samozřejmě Vás také čeká venkovní prezentace moderní techniky složek Integrovaného záchranného systému Olomouckého kraje. Těšit se můžete na speciální vyprošťovací techniku, ukázky hašení různých požárů v domácnostech a také na společnou záchrannou akci hasičů, policistů a zdravotníků při simulované dopravní nehodě s nutným vyproštěním. S největší pravděpodobností Vás také bude čekat překvapení od Policie ČR, doufejme jen v dobré povětrnostní podmínky.

Sobotní akční ukázky v obchodním centru.

Soboty budou zaměřeny na velmi atraktivní a zajímavé dynamické ukázky, například simulovanou evakuaci osob ze zakouřených prostor, záchranu zavalených osob, zásah policistů k ozbrojenému pachateli či tradičně lákavé prezentace policejních psovodů, pyrotechniků, až po trénink návštěvníků se záchranáři pro případnou pomoc osobě u náhlého selhání základních životních funkcí. Vše po oba dny doplní prezentace jednotlivých základních složek integrovaného záchranného systému, nově pro letošní rok s ukázkami vězeňské služby či vojenské policie.

SOBOTY - Preventivně výchovná činnost, nábor pro nové uchazeče.

Nedílnou součástí této atraktivní a hojně navštěvované akce je preventivně výchovná činnost. Opět si pro vás policisté, hasiči i záchranáři připraví své prezentační stanoviště. Profesionálové Vám zábavnou formou připomenou situace při kterých bude nutná Vaše včasná pomoc pro záchranu osob či majetku. Hasiči pro nejmenší přestaví sportovní klání tzv. „hasičské soutěže v tfa“, policisté nezapomenou dovézt „elektronickou střelnici“, zdravotníci pak na několika trenažérech proškolí zájemce při laické resuscitaci, čeká Vás mnoho dalšího. Za zmínku stojí i reálné ukázky reakcí detektorů plynů či kouře a jak se v takové situaci zachovat.

Nedělní soutěžní ukázky dobrovolných jednotek hasičů a záchranářů

Neděle letos premiérově prověří znalosti jednotek dobrovolných hasičů vybraných z Olomouckého kraje. Studenti zdravotnických oborů vyšších a vysokých škol společně se záchranáři připraví simulované situace s nutnou rychlou pomocí při záchraně lidských životů. Přichystány budou simulované dopravní nehody se zraněním více osob, zavalené osoby sutinami, popálené osoby, zraněné osoby na lanovce, zraněné osoby po bodném či řezném zranění a situace při autonehodách s cyklistou. Do těchto modelových bloků bude zapojena široká veřejnost, kdy si vyzkouší ohlášení na tísňové linky i jejich činnost při podobných reálných situacích až po příjezd jednotek dobrovolných hasičů, které budou tyto mimořádné události řešit.

Nezapomínáme na tísňová volání!

Každoročně je široké veřejnosti prezentována práce jednotlivých tísňových linek. Návštěvnici se pro letošek setkají s opravdovými operátory linek 112, 150, 155, 158  a nahlédneme formou živých videopřenosů přímo na jejich pracoviště. Návštěvníci si vyzkouší ohlášení různých mimořádných události s určením, kdy je vhodné vytočit přímo linku 112, 150 a kdy například mohou volit linku 155 či 158 a také, jak mohou vhodně využít i moderní aplikaci „záchranka“.

Představení projektu -  interaktivního hřiště „Centrum bezpečí Olomouc“.

Program prvních dvou víkendů v únoru 2019 s „Hrdiny regionu“ bude opravdu bohatý. Součásti akce bude představení interaktivní vizualizace, včetně makety budoucího Interaktivního hřiště Centrum bezpečí Olomouc. Tento projekt je připravován ve spolupráci s Olomouckým krajem a je určen pro budoucí realizaci na území města Olomouc. Proto nezapomeňte 2.-3.února a také 9.-10. února vždy od 14:00 do 18:00 hod se na Vás těším v Šantovce.

 

Tisková zpráva

Štítky hrdinové regionu, policie, hasiči, záchranáři, Šantovka

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.