čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Počet trestných činů spáchaných přes internet roste. Oběti kyberkriminality jsou i uživatelé seznamek

Výrazný nárůst trestné činnosti páchané prostřednictvím internetu zaznamenali loni policisté v Olomouckém kraji. Zvýšil se především počet podvodů a úvěrových podvodů, které se přesouvají právě do tohoto prostředí.

Kyberkriminalita zaznamenává nárůst o dvanáct procent

Stejná situace je i u trestných činů porušování autorských práv a práv k databázím, řekli policisté z olomouckého krajského policejního ředitelství. Na odhalování této trestné činnosti se již několik let zaměřuje speciální oddělení internetové kriminality. Loni policisté vyšetřovali 542 případů kybernetické kriminality, což bylo o 57 více než předloni a o téměř dvě stovky více než v roce 2016.

„Kyberkriminalita jde v počtu trestných činů nahoru, máme nárůst o dvanáct procent. Přesto se nám daří držet vysokou objasněnost. V roce 2017 to bylo osmdesát procent, loni pětasedmdesát procent. Největší nápad je v územním odboru Olomouc, následuje Šumperk, Přerov a Prostějov a Jeseník," uvedl vedoucí odboru analytiky a kybernetické kriminality Jiří Špička. Převážnou míru tvoří v této oblasti podvody a úvěrové podvody. Podvodů je z této trestné činnosti 44 procent a úvěrových podvodů, kdy pachatelé vystupují při získávání půjček u mimobankovních společností pod falešnou identitou, 26 procent.

Seznamky, podvodné e-shopy a inzeráty klamou lidi

U podvodů máme nárůst o devět skutků, loni to bylo 236 případů. Jde o podvody na inzertních portálech, podvodné e-shopy a různé seznamky," doplnil Špička. Loni řešili policisté například několik případů, kdy poškozené ženy ale i muži poslali částky v řádech statisíců korun virtuálním protějškům, kteří se vydávali nejčastěji za vojáky či dívky z východu. Na podzim vyšetřovali policisté dva případy žen z Přerova a Šternberka, které podvodníci vydávající se za vojáky na zahraničních misích připravili dohromady o zhruba dva miliony korun.

Poslední případ je z ledna, kdy muž poslal přes 825 tisíc korun neznámému člověku, který se v e-mailu vydával za vdavekchtivou ženu ze států bývalého Sovětského svazu. Celkem čtrnáct procent z kyberkriminality zaujímá odhalení porušení autorských práv. Patří mezi ně i případ z loňského prosince se škodou za více než 2,7 milionu korun, kterou podle policie způsobil devatenáctiletý mladík ze Šumperska. Téměř tři roky nelegálně stahoval, sdílel a nabízel filmy.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky internet, síť, trestný čin, policie, podvod

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.