úterý 19. března 2024 Josef

Interaktivní mapa, která vznikla na Přírodovědecké fakultě, usnadní studentům výběr univerzity v zahraničí

Snadné vyhledávání informací o studiu na některé ze zahraničních partnerských univerzit Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci umožňuje studentům nová interaktivní mapová aplikace zaměřená na program Erasmus+. Studenti například rychle zjistí, která katedra garantuje smlouvu, jaké stipendium účastník obdrží nebo kolik studentů může ročně smlouvu využít a do zahraničí vycestovat. Řekl to spoluautor mapy a koordinátor zahraničních mobilit na katedře geografie přírodovědecké fakulty Petr Šimáček.

V mapové aplikaci, kterou vytvořila přírodovědecká fakulta, jsou zahraniční partnerské instituce rozděleny do vrstev například podle oborové příslušnosti. „Přímo v mapě může uživatel několika kliknutími jednoduše zjistit základní informace o zahraničních partnerských univerzitách, najít odkazy na web konkrétních univerzit, informace o městě či předchozí zkušenosti studentů, kteří už na daném místě byli. Doufám, že mapa otevře dveře dalším zájemcům o zahraniční pobyt," uvedl Šimáček.

Katedra geografie se podle něj dlouhodobě snaží různými způsoby podporovat a motivovat studenty, aby se nebáli využít příležitosti vycestovat do zahraničí. „Na základě zpětné vazby od studentů, kteří již mají zkušenost se zahraniční mobilitou, víme, že nejzásadnější je překonat strach z neznámého a vyjet. V podstatě všichni se pak vrací se skvělými zážitky a cennými zkušenostmi," podotkl.

Své jazykové znalosti získané při pobytu v zahraničí mohou studenti využít následně i v profesní dráze. Zaměstnavatelé totiž požadují znalost minimálně jednoho světového jazyka. „Mnohé výzkumy i ohlasy z praxe potvrzují, že v současné době snad není lepší reference pro zaměstnavatele než zahraniční studium. Pobytem v zahraničí získáte potřebnou sebedůvěru a rozhodnost, která je důležitá pro váš budoucí život, zaměstnání, kariéru. Studium v zahraničí se stává nutným standardem úspěšného absolventa," uvedla referentka pro zahraniční záležitosti studentů Dana Gronychová.

Univerzita Palackého má uzavřeny desítky smluv zprostředkovávajících studentské pobyty s univerzitními institucemi po celém světě, přičemž další smlouvy každým rokem přibývají. Interaktivní mapa, která je dostupná na webu přírodovědecké fakulty, proto bude průběžně aktualizována.

Autoři | Foto Přírodovědecká fakulta UP

Štítky školy, internet, vysoké, Univerzita Palackého

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.