čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Podvodníci volají seniorům a vydávají se za jejich vnuky. Pod záminkou se z nich snaží dostat peníze

Poslední dobou zaznamenala policie v Olomouckém kraji výskyt podvodníků, kteří se ze seniorů snaží vylákat finanční hotovost.

Podvodníci osloví telefonicky seniora s tím, že jim volá vnuk a snaží se z něj dostat vysoké finanční částky. Jeden z takových případů se odehrál 12. února na Olomoucku. Podvodník se dovolal sedmasedmdesátileté ženě, které tvrdil, že je její vnuk. Tvrdil, že je u notáře, má dluhy a potřebuje 350 tisíc korun. Uvedl, že si pro peníze přijede. Naštěstí se seniorka zachovala správně a muži řekla, že peníze nemá a zavěsila. Poté zavolala svému vnukovi, který ji potvrdil, že jí nevolal. Pak žena informovala policii a v současné době policisté případ prověřují. Falešný vnuk tak může jít na vězení až na osm let.

PSALI JSME: Podvodník chtěl ze seniorky vylákat téměř půl milionu korun. Do telefonu tvrdil, že peníze potřebuje její vnuk 

„Apelujeme nejen na seniory, ale také na rodinné příslušníky, aby poučili své starší příbuzné, jak se mají v takových situacích zachovat. Pachatelé používají nejrůznější lsti a záminky. Své oběti si tipují na ulici nebo zavolají na pevnou linku. Nejčastější legendou je např. vnuk (kdy do telefonu volající předstírá, že je vnuk nebo vnučka dotyčného a pod smyšlenou legendou láká peníze, pro které později pošle svého známého), dále přeplatky, příspěvky...“ uvedl policejní mluvčí Libor Hejtman.

Rady a doporučení policie:

  • nemějte doma větší finanční hotovost
  • nevybavujte se s volajícím a zavěste
  • po zavěšení ihned zavolejte svému příbuznému a sdělte mu, co se Vám přihodilo
  • nevpouštějte do domu žádnou cizí osobu
  • podvodné jednání oznamte policii na linku 158

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky policie, vnuci, podvod, senior

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.