neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Spokojenost se zimní sezonou je v Jeseníkách, ale i na Olomoucku

Jako vydařenou hodnotí končící zimní sezonu provozovatelé lyžařských areálů v Olomouckém kraji. První vleky byly v Jeseníkách spuštěny loni na konci listopadu a lyžaři se po sjezdovkách v Jeseníkách i nížeji položených oblastech Olomouckého kraje proháněli bez větších přestávek po celou zimu. V Jeseníkách se stále ještě lyžuje.

„Letošní sezonu hodnotíme jako úspěšnou. Opět se potvrdil trend několika posledních let, kdy se každou zimu zvyšuje počet návštěvníků. To se projevuje nejen větším počtem lyžařů, ale i větší obsazeností ubytovacích kapacit," řekl Jaroslav Lukeš ze Ski Arény Karlov v Karlově pod Pradědem.

Provozovatelé ubytovacích zařízení v Karlově v končící zimní sezoně zaznamenali několik termínů, kdy bylo veškeré ubytování v okolí obsazeno. „Nárůst návštěvníků si vysvětlujeme tak, že lidé pozitivně reagují na významné investice, které majitelé areálů realizovali v posledních letech. Jsou to nové lanovky, moderní zasněžovací technologie, úpravy sjezdovek, rozšířené zázemí či vylepšení gastro služeb," řekl Lukeš.

K úspěchu sezony podle Lukeše výrazně napomohla i příroda. Po několika letech bylo dostatečné množství přírodního sněhu v celé republice. „Lidé se tak naladili na 'zimní atmosféru', která je motivovala k lyžařskému výletu do hor," míní Lukeš.

Za lepší průměr označil zimní sezonu provozovatel lyžařského areálu Kaste v Petříkově na Jesenicku František Kaštyl. „Sezona z pohledu návštěvnosti nebyla špatná. Zas tak excelentní ale nebyla, protože všude byl sníh a lyžovalo se,“ řekl Kaštyl.

Spokojeni jsou i v lyžařském areálu v Hlubočkách u Olomouce. „Sice byly výkyvy počasí, ale sezona to byla dobrá," řekl provozovatel střediska Michal Stojmenov, podle kterého se sjezdovky musely kvůli výrazným změnám teplot v zimní sezoně opakovaně zasněžovat.

Práci správcům lyžařských areálů přidělávaly rozmary počasí v podobě nejen prudkých změn teplot, ale i silného větru. „Kvůli nepříznivému počasí jsme pár dní stáli," podotkl Kaštyl. Náročnější byla podle něj údržba sjezdovek. „Museli jsme na svah často vyjet i v poledne, když lyžaři odešli na oběd," dodal Kaštyl.

Zimní sezona v Jeseníkách ještě nekončí. „Ve Ski Aréně Karlov se bude lyžovat do 31. března. Nicméně už s omezeními, kdy nebudou v provozu všechny sjezdovky. Na sjezdovkách však stále leží více než 50 centimetrů sněhu," uvedl Lukeš.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.