sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Centrum Hranic nebude od pátku průjezdné. Účelem je zklidnit dopravu v městské památkové zóně

Centrum Hranic na Přerovsku nebude od pátku 19. dubna průjezdné pro automobily. Dopravní opatření, které už schválila městská rada, má zklidnit dopravu v městské památkové zóně a přispět k plánovanému oživení historického centra.

Sdělil mluvčí hranické radnice Petr Bakovský. „Ke zklidnění dopravy v centru rada přistupuje z důvodu naprosto neúnosného dopravního zatížení této nejhodnotnější části města a ve snaze vrátit sem život," uvedl Bakovský. Z údajů městské policie vyplývá, že například 25. února touto částí centra Hranic projelo za jeden den 3420 automobilů. „Řada z nich přitom centrem jenom projela, aniž by zde zastavila. Nejvíce o víkendech, kdy se jednalo o 62 procent vozidel," upozornil Bakovský.

Vjezd do centra Hranic je přitom už řadu let opatřen dopravní značkou zakazující průjezd. „Porušení tohoto zákazu však není postižitelné. Stačí, aby řidič argumentoval třeba tím, že jel na schůzku, která byla na poslední chvíli zrušena," řekl Bakovský. Nové dopravní opatření spočívá v tom, že výjezd z centra již nebude umožněn Jiráskovou ulicí s vyústěním u Zámeckého hotelu. „Po Masarykovo náměstí zůstává dosavadní dopravní řešení nezměněno. Z něho je možno pokračovat ulicí Janáčkovou na Pernštejnské náměstí, z něhož je výjezd veden ulicí Zámeckou zpět na Masarykovo náměstí," dodal Bakovský.

Výjezd z Pernštejnského náměstí do Jiráskovy ulice kolem Zámeckého hotelu bude povolen cyklistům, hasičům, policii, záchranné službě, zásobování, vozidlům MHD a na povolení městské policie. „Po třech měsících od zavedení bude toto opatření vyhodnoceno a v případě potřeby dále upraveno," uvedl Bakovský. Dopravní opatření je součástí připravovaných aktivit zaměřených na oživení centra Hranic.

„Patří mezi ně například nový vstup do zámku od Zámeckého hotelu středem plánovaného parčíku, úprava proluky kolem synagogy, zavedení pravidelných trhů na Masarykově náměstí, možnost posezení s občerstvením na vnitřní straně náměstí a častější konání kulturních a společenských akcí na náměstí," řekl Bakovský. Město zároveň uvažuje o zřízení dalšího záchytného parkoviště s kapacitou zhruba 35 míst v Komenského ulici v blízkosti hotelu Centrum.

Autoři | Foto Google Maps

Štítky doprava, centrum, Hranice, uzavírka

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.