pátek 29. března 2024 Taťána

WiFi lavičky se v Olomouci těší oblibě. Za necelé dva roky je využily desítky tisíc lidí

WiFi lavičky slouží lidem v Olomouci už téměř dva roky. Tři inteligentní solární lavičky značky Steora byly instalovány v červenci 2017.

Od té doby bylo zaznamenáno více než čtyřicet jedna tisíc připojení k WiFi, asi pět a půl tisíce nabíjení přes USB a přibližně tisíc bezdrátových nabíjení. V současné době jsou na území města instalovány tři tyto solární lavičky, a to před ZŠ Rožňavská na Nových sadech, u Hudebního altánu v Rudolfově aleji a na tř. Svobody. O navýšení počtu laviček na území města se prozatím neuvažuje.

„Lavičky nevyžadují žádnou speciální péči. Většina vnější vrstvy je vyrobená z 3 mm tlustého ocelového plechu, horní povrch a obrazovka jsou kryté tvrzeným plexisklem o tloušťce  6 mm. Úprava lavičky zahrnuje nátěry a laminování k větší odolnosti proti povětrnostním vlivům a korozi. Ocelové části jsou konstruovány jako 75% intivandal. Inteligentní solární lavička se sama, díky instalovaným solárním panelům, nabíjí. Elektrická energie se akumuluje ve vestavěných bateriích – i v době bez slunečního svitu je lavička schopna provozu 3 – 5 dnů,“ uvedla tisková mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.

„Jsem ráda, že je možnost nabít si mobil a připojit se na WiFi venku. Několikrát se mi stalo, že se mi vybil mobil, když jsem byla venku. Měla jsem třeba těžký nákup a potřebovala si zavolat taxi. Teď se mi to už nestává. Vím, kde lavičky jsou a když potřebuji, nabiju si mobil. Když nemám data, připojím se a vyřídím pracovní maily třeba v parku,“ řekla uživatelka WiFi laviček Jana.

Štítky WiFi, lavičky, Olomouc, město, služba, připojení, internet

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.