úterý 16. dubna 2024 Irena

Šternberský hrad už příští sobotu otevře své technické zázemí, ukáže kuchyň i půdu

Od kuchyně až po půdu si budou moci exkluzivně prohlédnout příští sobotu zájemci prostory hradu ve Šternberku. Ojedinělá prohlídka k Mezinárodnímu dni památek bude zaměřena na technické zázemí hradu, informoval za správu hradu Jan Gottwald. Kromě nahlédnutí do netradičních míst čekají návštěvníky také speciální komentované prohlídky s restaurátory.

„Prohlídky budou pro tento den exkluzivně rozšířeny o okruh Od kuchyně po půdu, který představí technické zázemí hradu Šternberk. Součástí bude prohlídka jídelního a osobního výtahu, jednoho z technických skvostů našeho hradu," popsal Gottwald. Zájemci budou moci nahlédnout i do prostor pro služebnictvo i do pokoje bývalých pánů hradu, přes které se návštěvníci postupně dostanou až na půdu. Tam je čeká funkční strojovna výtahu a prohlídka rozlehlých půdních prostor.

Na závěr okruh zavede návštěvníky do zrekonstruované Liechtensteinské kuchyně, která byla "provozním srdcem" každého šlechtického sídla. „Kuchyně prošla generální rekonstrukcí včetně restaurátorských oprav kachlových kamen, grilu, obkladů a dlažeb," doplnil zástupce hradu. Správa hradu přitom upozorňuje na to, že okruh je fyzicky náročný. Doporučuje zvážit návštěvu lidem s omezenou hybností a malým dětem do šesti let.

V prostorách hradu budou příští sobotu kromě průvodců připraveni odborníci, kteří návštěvníky seznámí s tajemstvím obnovy historického mobiliáře. Výklad bude zaměřen na historický nábytek, vitráže, kachlová kamna či technická zařízení. Návštěvníci tak uvidí konkrétní výsledky práce restaurátorů na mobiliáři hradu Šternberk, dodal Gottwald.

Hrad Šternberk zahájil letošní návštěvnickou sezonu začátkem března. V březnu bude otevřen pouze o sobotách. Hrad čeká od roku 2021 rozsáhlá rekonstrukce za bezmála 50 milionů korun. Bude financována z dotace, kterou Národní památkový ústav získal z evropských fondů a státního rozpočtu. Restaurátoři ve šternberském hradu zároveň opraví unikátní soubor 13 kachlových kamen, která poté budou zahrnuta do prohlídkových okruhů. Rekonstrukce kamen přijde na dalších 1,5 milionu korun.

Autoři | Foto Facebook Státní hrad Šternberk

Štítky ČR, památky, Šternberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.