čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Hranice uzavřely pro dopravu náměstí, hrozí pád věžičky kostela

Radnice v Hranicích na Přerovsku musela uzavřít centrální Masarykovo náměstí pro dopravu. Důvodem je havarijní stav menší věže kostela stojícího na jižní straně náměstí, hrozí, že spadne. Omezení platí i pro chodce, část náměstí v okolí barokního kostela Stětí sv. Jana Křtitele je nyní obehnána páskou. Situaci ztěžuje silný nárazový vítr, věžička bude odstraněna nejdříve v pondělí, řekl mluvčí radnice Petr Bakovský.

„Vlastníkem kostela je církev, situaci řešíme od čtvrtka. Problém je v tom, že fouká silný nárazový vítr a věž se nachází odhadem ve výšce 30 metrů. Pro práci na jeřábu či plošinách, aby mohl vlastník nechat věžičku sundat, je to momentálně nebezpečné. Z tohoto důvodu je pro dopravu do odvolání uzavřeno náměstí," uvedl mluvčí radnice.

K tomuto kroku přistoupila radnice na doporučení statika. Vjezd do Svatoplukovy ulice směrem od letního kina je zcela uzavřen a na křižovatce u Motošína je umístěna značka slepá ulice. „Vlastník objektu byl vyzván, aby závadu urychleně odstranil. Jednání se účastníme. Městská policie na místě řídí dopravu tak, aby auta na náměstí nevjížděla," doplnil mluvčí radnice. Reakci zástupců církve zjišťuje.

Severní část náměstí nacházející se před kostelem je podle zástupců města bezpečná, bez omezení se zde tak odehraje i sobotní program akce Vítání jara. Havarijní stav věže podle mluvčího radnice nešel běžně vidět, na stav se přišlo až poté, co jej pomocí teleobjektivu zaznamenal fotograf z vedlejší věže. „Zespodu se do věže nejde dostat, při běžném pohledu jsme si toho nevšimli," dodal mluvčí radnice.

Barokní stavba kostela Stětí sv. Jana Křtitele vévodí hranickému náměstí od poloviny 18. století. Jednolodní barokní kostel nechali postavit tehdejší majitelé panství Dietrichsteinové, jejichž znak dodnes zdobí průčelí kostela. Slavnostně vysvěcen byl v červnu 1764. Kostel patří římskokatolické církvi.

Autoři | Foto hranice.eu

Štítky ČR, památky, církve, stavby, Hranice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.