úterý 19. března 2024 Josef

V Olomouci začnou zítra Ekologické dny, vyvrcholí ekojarmarkem

Mýty v konfrontaci se světem přírody se staly hlavním tématem letošního ročníku festivalu Ekologických dnů Olomouc (EDO). Tématu se budou věnovat na besedách odborníci z celé země napříč obory.

Festival, který má v Olomouci dlouholetou tradici, začne ve středu 24. dubna a vyvrcholí tradičním ekojarmarkem a koncerty 1. května na Horním náměstí v Olomouci, řekl Michal Bartoš z pořádajícího Sluňákova, centra ekologických aktivit města Olomouce. Festivalu se každoročně účastní zhruba 20 tisíc návštěvníků.

Letošní ročník je tematicky propojen s dalším olomouckým festivalem Academia film Olomouc. Oba festivaly se letos sešly v jednom termínu. „Máme přichystánu řadu besed, na kterých vystoupí řada hostů, jsou to zástupci přírodních i společenských věd a také umění. Známkou je svobodná pestrost v tématech," uvedl Bartoš. Letošním tématem jsou nové mýty v konfrontaci se světem přírody.

EDO jsou ekologickým svátkem, který se koná od roku 1992 pravidelně každý rok na přelomu dubna a května v Olomouci. Poprvé se uskutečnily v roce 1990. Ekologické dny Olomouc se postupně zařadily mezi nejvýznamnější akce pro širokou veřejnost propagující ochranu přírody v ČR.

Právě mýtus je hlavním mottem i mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc. „V besedách se budeme zamýšlet nad novými společenskými mýty na pozadí ekologické krize," doplnil Bartoš. Do Olomouce přijede besedovat například psychiatr Cyril Höschl, odborník bezpečnosti umělé inteligence Jan Romportl, ekolog David Storch, geolog, klimatolog a spisovatel Václav Cílek, filozof Václav Bělohradský či Pavel Barša z Ústavu mezinárodních vztahů.

Součástí festivalu jsou i akce s názvem Putování krajinou. Chystá se například podvečerní vycházka za žabím koncertem, poznávání ptačího zpěvu či výlety kolem Moravy v Litovelském Pomoraví. Jedna z výprav se chystá kvůli krajinářské koncepci také do Lednicko-valtického areálu, zájemci mohou vyrazit s odborníky také do Baťova Zlína za architekturou a vodním kanálem. Součástí festivalu je také řada výstav, patří mezi ně například Zažíváme změnu klimatu v Domě přírody Litovelského Pomoraví, která zachycuje příběhy 12 konkrétních lidí, kterým klimatické změny bezprostředně ovlivňují každodenní život. Výstavy jsou i v Galerii Caesar i v Muzeu umění.

Festival vyvrcholí tradičním Ekojarmarkem. Chybět na něm nebude podle Bartoše spousta tradičních řemesel, představí se také řada ekologických organizací. Na náměstí zahrají například kapely Zrní, Jablkoň, Longital či minus 123 minut. Více informací je na stránkách zde.

Autoři | Foto Facebook Sluňákov

Štítky ekologie, příroda, jarmark, Sluňákov, eko, EDO

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.