pátek 26. dubna 2024 Oto

Helfštýn čeká od května další omezení, kvůli opravě cesty

Dopravní komplikace se od května po celou sezonu dotknou turistů mířících na hrad Helfštýn na Přerovsku. Důvodem je dlouhodobá uzavírka přístupové cesty k hradu mezi Lipníkem nad Bečvou a Týnem nad Bečvou.

Návštěvníci se tak budou muset vydat na několikakilometrovou objízdnou trasu. Pro hrad to bude další omezení, už druhou sezonu má zkrácenou návštěvní dobu kvůli opravě renesančního paláce. Lidé mohou navštívit památku pouze od čtvrtka do neděle, již loni kvůli tomu mírně klesla návštěvnost.

„Předpokládám, že u návštěvníků, kteří se na Helfštýn jednorázově vypraví ze vzdálenějších míst, to nebude až taková překážka. Pokud se podaří objížďky dobře vyznačit, tak by u takových výletníků mohl být dopad minimální. Větší problém spatřuji u místních a lidí z blízkého okolí, kteří k nám jezdí pravidelně. Ty to asi odradí víc," řekl kastelán hradu Jan Lauro.

Zhotovitel stavby plánuje úplnou uzavírku silnice, takže se lidé budou muset vydat k hradu po objízdných trasách. „V první etapě v květnu až červenci se k nám dostanete přes Osek nad Bečvou, Oldřichov a Nové Dvory. Ve druhé etapě, srpen až prosinec, povede objížďka přes Podhůru, Hlinsko a Lhotu," uvedli správci hradu na www.helfstyn.cz.

Objízdné trasy ovlivní i samotný chod hradu. "Pro naše běžné fungování to také přinese komplikace - hlavně se zásobováním, ale také s návozem mobiliáře na kulturní akce a podobně," dodal Lauro. Helfštýn také čeká již druhou sezonu omezení kvůli rozsáhlé rekonstrukci renesančního paláce. Pro veřejnost je hrad krůvli stavebním pracím přístupný jen od čtvrtka do neděle. Zchátralý palác začali stavbaři opravovat předloni na podzim. Stát to bude téměř 72 milionů korun.

Loni byl kvůli menšímu počtu dnů, kdy byl hrad otevřen, propad v návštěvnosti podle kastelána o deset procent, letos správa hradu odhadujennávštěvnost i kvůli dopravním komplikacím na 60.000 až 70.000 lidí. Průměrná návštěvnost hradu činí přes 90.000 lidí.

Autoři | Foto Facebook Hrad Helfštýn

Štítky Helfštýn, omezení, doprava, oprava, cesta, hrad

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.