pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Bílý kámen nabídne nové mapy, fotografickou výstavu i památky

Nové mapové podklady, historickou mapu Libavska z 19. století, ale i fotografickou výstavu zachycující objekty zaniklé obce Varhošť nabídne letošní akce Bílý kámen, které zájemcům výjimečně otevře vojenský prostor Libavá.

Uskuteční se ve středu, za brány újezdu se mohou lidé vydat na kolech, pěšky či autokary, informoval pořadatel Jaroslav Koš. Loni si akci nenechalo ujít přes pět tisíc lidí, na Libavou se vydali ze všech koutů republiky. Na přípravě letošního 26. ročníku se podílí přes sedm desítek lidí.

Závory se lidem otevřou v 07:00, do prostoru budou moci vstoupit z deseti stanovišť po celém obvodu vojenského újezdu. Na rozdíl od loňské větrné kalamity, která návštěvníkům uzavřela okolí Varhoště a pramen Odry, by měla být letos zájemcům všechna zajímavá místa přístupná. „Průzkum všech komunikací, na kterých je pohyb účastníků povolen, prokázal, že tyto jsou po lesních kalamitách s opatrností průchozí a na bicyklech průjezdné. Vjezd jakýmikoliv motorovými vozidly je během akce zakázán," uvedl Koš.

Kvůli suchu platí přísný zákaz rozdělávání ohňů a kouření v lesním porostu, cyklisté musejí mít cyklistické přilby a po dobu akce platí také zákaz fotografovaní i natáčení videa na celém území újezdu. „Od letošního ročníku je vydán zákaz výjezdu na pozorovatelnu u Velké Střelné, která je důležitým výcvikovým zařízením a nachází se na ploše střelnice," doplnil Koš. Letos budou moci návštěvníci při pohybu po Libavé využít nových map, na kterých jsou zakresleny nejen všechny přístupné komunikace, ale i řada památek a přírodních zajímavostí. K mapě patří i výškové profily vybraných tras, podle kterých si mohou účastníci zvolit náročnost své trasy.

„Jako bonus pořadatelé vydali i historickou mapu Libavska z 19. století, do níž je zakreslena současná podoba letošní akce," dodal Koš. Lidé se mohou vydat například k zaniklé obci Varhošť, která bude "oživena" řadou velkých fotografií původních objektů, jež zde stávaly. Pořadatelé pro starší lidi a pro rodiny s menšími dětmi, které trasu nezvládnou pěšky nebo na kole, vypraví autokary, které projedou vojenský prostor s devíti zastávkami.

Obdivovat budou moci společně s cyklisty či pěšími turisty například legendami opředené skalisko Bílý kámen, Strážisko, zámeček Bores, odsvěcený libavský kostel či poutní kostel ve Staré Vodě. Autokary jsou podle pořadatelů již dlouho dopředu vyprodány. Loni na Bílý kámen vyrazilo 5081 cyklistů a pěších turistů. Akce otevírá zájemcům vojenský prostor Libavá od roku 1994. Podle statistik pořadatelů se dosavadních ročníků účastnilo dohromady 93 tisíc návštěvníků.

Autoři | Foto Facebook Bílý kámen

Štítky Bilý kámen, mapy, památky, výstava, kultura

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.