pátek 26. dubna 2024 Oto

Věžičky na olomoucké radnici skrývaly dokumenty z šedesátých let

Dobové noviny, městkou vyhlášku, programy kin, fotografie, plakáty, politické proklamace, přehled přednášek na filozofické fakultě, pozvánky na zájezdy a další dokumenty z počátku 60. let minulého století obsahovaly čtyři tubusy, které dělníci našli při opravě věže radnice v Olomouci. Schránky byly pod dohledem památkářů a archivářů otevřeny dnes. Nalezené dokumenty o kulturním a společenském dění v Olomouci zpracují pracovníci archivu.

Tubusy ve čtyřech věžičkách

Tubusy byly ukryty ve čtyřech věžičkách, které lemují radniční věž. „Čekali jsme i nějakou dokumentaci třeba stavební, která v nich ale bohužel nebyla. Ale i tak je to zajímavý pohled na život města v té době. Má to určitou atmosféru," řekl dnes archivář Miroslav Koudela. Nalezené dokumenty budou podle Koudely uloženy v archivu. U cennějších materiálů odborníci pořídí kopie. Radní poté rozhodnou, zda bude obsah tubusů vrácen zpět do věžiček.

Primátora Mirka Žbánka (ANO) zaujalo grafické znázornění některých plakátů, které na počátku 60. let zvaly například k návštěvě výstavy květin či propagovaly Olomouc. „Grafika z 60. let je pro mě strašně zajímavá. I když tematicky je to socialistický realismus, tak si myslím, že provedení některých grafických nebo reklamních listů bylo zajímavé a vrací se do módy," uvedl Žbánek. Podle něj by se město mohlo při přípravě svých propagačních materiálů některými plakáty z 60. let inspirovat.

Historici považují olomouckou radnici za druhou nejpamátnější v českých zemích, hned po pražské Staroměstské radnici. Její základní kámen byl na Horním náměstí položen už roku 1378. Město mělo tehdy soudní pravomoc, radnice sloužila jako věznice, mučírna, zbrojnice a zůstávala i tržnicí.

Schránky byly nalezeny na třech místech

Podle primátorova náměstka Martina Majora (ODS) při rozsáhlé rekonstrukci radnice dělníci postupně nalezli schránky s dokumenty na třech místech. Vloženy tam byly při poslední velké opravě radnice na přelomu 50. a 60. let. V makovici věže bylo nalezeno sedm tubusů a nad orlojem byly ukryty dvě schránky. „Tam byly i cennější věci od roku 1704, pamětní spisy z 19. století a pak i nejnovější z roku 1992. Tam to bylo pro nás z archivního hlediska nejzajímavější," uvedl Koudela.

Báň na věži radnice ukrývala stovky fotografií a dokumentů z počátku 60. let minulého století i vzkaz pionýrů pro své následovníky žijící v roce 2000. Dokumenty byly z báně vyjmuty loni na podzim poté, co špici radniční věže snesl kvůli plánované rekonstrukci speciální jeřáb na zem.

Postupná oprava radnice v historickém centru Olomouce začala v roce 2017. Jako první byla za 30 milionů korun rekonstruována střecha, která už byla v havarijním stavu. Pak přišlo na řadu informační centrum či vstup do budovy radnice. Letos zahájená poslední etapa rekonstrukce zahrnuje fasádu a 75 metrů vysoké radniční věže. Stát bude 57 milionů.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, správa, památky, historie, zajímavosti, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.