čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Středověký hrad Helfštýn se proměnil ve vojenské ležení, program pokračuje i v neděli

Ve vojenské ležení se dnes proměnil středověký hrad Helfštýn na Přerovsku. Jeho nádvoří obsadily při Festivalu vojenské historie spolky a sdružení představující vojenskou historii dvanácti staletí. Na hrad přijeli šermíři z celé republiky i zahraničí. Podle pořadatelů jde v Česku o ojedinělou akci zaměřenou na historii vojenství. Festival potrvá do neděle, očekává se až 5000 návštěvníků. Letos akce slaví deset let od svého vzniku.

Festival zahájil slavnostní průvod všech účastníků, zapojila se do něj stovka nadšenců představující období od osmého století do konce první republiky. Mezi Kelty si tak například vykračovali českoslovenští legionáři, v průvodu je doplňovali valašští portáši, ale i renesanční a gotičtí rytíři či mušketýři třicetileté války. „Přijelo asi 130 účastníků, jde zhruba o 15 uskupení. Ležení je umístěno záměrně napříč staletími na jednom místě. Lidé tak mohou porovnávat," řekl dnes pořadatel akce Martin Tureček.

Lidé obdivovali například polní nemocnici s chirurgem z dob napoleonských válek, která předváděla, jak se operovalo v tehdejších podmínkách na poli při bitvě. Sdružení Les Marines na festival dorazilo po pěti letech. „Helfštýn je jeden z nejkrásnějších hradů, atmosféra je tady nádherná, pro tyto akce jak dělaná. Je úžasné, jak lze na jednom místě vidět všechna ta období," řekl dnes těsně před simulovanou amputací nohy hlavní chirurg nemocnice Boris Nezbeda ze sdružení Les Marines.

Festival se řadí k největším akcím na hradě. Podle kastelána Jana Laura se zájem návštěvníků od roku 2010 stále zvyšuje. „Návštěvnost festivalu loni překonala hranici 5000 lidí, a tím se rozhodně zařadila mezi nejúspěšnější počiny sezóny," řekl dnes Lauro. Hrad byl dnes zaplněn lidmi i přes stavební komplikace, které provázejí kvůli rekonstrukci paláce již druhou návštěvnickou sezonu. Památka je od dubna otevřena pouze od čtvrtka do neděle, ve zbývajících dnech je pro návštěvníky hrad uzavřen. „Při záchranných stavebních pracích totiž dochází k ohromným přesunům materiálů. Není jiné cesty než přes čtveřici hradních mostů skrze průjezdy pětice bran," podotkl k tomu kastelán.

Příjezd k hradu navíc od 8. května komplikuje úplná uzavírka komunikace mezi Lipníkem a Týnem nad Bečvou. Na hrad vede v této fázi oprav objízdná trasa přes Osek nad Bečvou, Oldřichov, Sušice a Nové Dvory, řekl kastelán.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky ČR, památky, zábava, Helfštýn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.