čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Spolek na Prostějovsku obnovil pátrání po židovských náhrobcích

Spolek Hanácký Jeruzalém obnovil pátrání po historických náhrobcích a jejich fragmentech ze starého židovského hřbitova v Prostějově. Někdejší židovský hřbitov, který ministerstvo kultury dalo v roce 2016 na seznam kulturních památek, byl zničen za německé okupace. Náhrobní kameny s židovskými nápisy si tehdy rozebrali obyvatelé z okolních vesnic a vydláždili jimi například dvorky. V roce 2017 bylo 12 nalezených náhrobků či jejich částí prohlášeno za kulturní památku. Dosud nejstarší identifikovaný náhrobek pochází ze 17. století.

„V současné době jsme pátrání znovu obnovili. Umístili jsme výzvu na našich webových stránkách a uvítáme jakoukoli informaci vedoucí k nalezení dalších náhrobků," řekla na dotaz Jana Gáborová ze spolku Hanácký Jeruzalém. Spolek má podle Gáborové informace o uložení dalšího velkého množství náhrobních kamenů, které slouží jako dlažba ve dvoře soukromého domu v nedalekých Drozdovicích. „Bohužel, s majiteli tohoto domu se spolku zatím kontakt navázat nepodařilo. Naopak, podnikli jsme ještě pátrání v místech, kde již některé náhrobky byly nalezeny, protože existuje jistá šance, že by zde ještě nějaké náhrobní kameny či jejich fragmenty mohly být," uvedla.

Jeden nalezený fragment náhrobku pochází ze 17. století. Náhrobek určil odborník Židovského muzea v Praze Daniel Polakovič při dubnové akci Brány památek dokořán - Prostějov židovský, když si prohlížel nalezené části náhrobků uložené na Novém židovském hřbitově v Prostějově. „Náhrobek pochází z nejstaršího židovského hřbitova v Prostějově, po jehož zničení byl v 19. století zřejmě přenesen na druhý židovský hřbitov v dnešní Studentské ulici. V letech 1943 a 1944 se dostal mezi ostatní náhrobky, které město rozprodávalo jako stavební materiál. V té době byl pravděpodobně ještě celistvý," řekl mluvčí nadace Kolel Damesek Eliezer Tomáš Jelínek.

Podle Jelínka je to zatím nejstarší náhrobek nalezený na zahradách a dvorcích v okolí Prostějova. O fragment už projevilo zájem Židovské muzeum v Praze. „Zdá se tedy, že zahrady a domy na Prostějovsku mohou vedle novějších náhrobků z 19. století ze starého hřbitova ve Studentské ukrývat i kameny o dvě století starší," upozornil Jelínek.

Někdejší židovský hřbitov v Prostějově zařadilo ministerstvo kultury na seznam kulturních památek. Nadace Kolel Damesek Eliezer s radnicí jedná o pietní úpravě místa bývalého hřbitova, kde je nyní park a parkoviště. Podle Jelínka tam stále leží ostatky 1924 židovských občanů Prostějova.

Starý židovský hřbitov v Prostějově byl založen v roce 1801 a v roce 1943 na popud německého starosty zrušen. Na zrušeném hřbitově jsou pochováni například předci filozofa Edmunda Husserla či spisovatele Stefana Zweiga. „Hledání s podporou veřejnosti začalo v roce 2015. Našlo se velké množství úlomků, z nichž se podařilo určit náhrobky či jejich fragmenty ke třem desítkám osob," dodala Gáborová.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky historie, památky, správa, Židé, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.