úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Do Česka přichází první systém vratných misek, vyzkoušet si je můžete i v Olomouci

Recyklovatelné Vratné misky, které za svůj život nahradí až 600 těch jednorázových, mohou od pátku vyzkoušet lidé v Praze, Brně, Hradci Králové, Plzni a Olomouci. Právě v těchto městech totiž začíná fungovat projekt zaměřený na minimalizaci plastového odpadu Vratné misky. Partnery projektu jsou švýcarská společnost reCIRCLE, brněnský projekt Nesnězeno a ministerstvo životního prostředí s kampaní Dost bylo plastu. S projektem přišli autoři, kteří v loňském roce zavedli systém vratných kelímků Otoč kelímek.

Princip fungování projektu Vratné misky je jednoduchý – lidé si v zapojeném podniku zakoupí misku za zálohu 150 korun. Cena je sice trojnásobná jako u vratného kelímku, miska je ale téměř nezničitelná a vždy ji lze vždy vyměnit. Po jejím zakoupení mají totiž lidé možnost si misku ponechat, případně ji v jakémkoliv zapojeném podniku vyměnit za novou či vrátit. V posledním případě obdrží svou zálohu zpět.

„Prozatím zájemcům nabídneme dva typy misek včetně průhledného víčka, v plánu jsou ale další dva, které přidáme brzy. Ručíme navíc za jejich kvalitu, vyrábí je pro nás ve Švýcarsku, kde podobný systém provozuje společnost reCIRCLE už čtvrtým rokem,“ vysvětlil zakladatel projektu Vratné misky Jan Havránek.

V pilotní fázi se k lidem dostanou misky v antracitové barvě. Ty jsou vyrobeny z kvalitního polybutylentereftalatu (PBT), který zaručuje jejich odolnost a pevnost, která připomíná porcelán. Víčka jsou pak z čirého polypropylenu. Uživatelé se nemusí bát o jejich ekologickou náročnost. 

Misky nemusíme vozit k recyklaci nikam za hranice. Máme uzavřenou smlouvu s firmou v severních Čechách,“ dodal Jan Havránek. Podle odhadů Ministerstva životního prostředí ČR se v Česku za rok spotřebuje až 20 tisíc tun jednorázového plastového nádobí. Projekt Vratné misky chce toto číslo snížit a minimalizovat tak dopady na životní prostředí.

Pilotní fáze projektu bude trvat zhruba měsíc, po ní zástupci projektu vyhodnotí fungování u zapojených partnerů a nabídnou misky do dalších podniků. Zájemci se mohou registrovat na webu www.vratnemisky.cz, tam najdou i seznam zapojených podniků. Mezi ně patří olomoucká restaurace Lobster a bistro Jak Chceš Salaterie, To je Bistro v Hradci Králové a VegeBistro v Plzni. V Praze pak Bistro Ořechovka, Kavárna v Exilu, Na břehu Rhôny Výtoň a Cobra, brněnskými zástupci jsou kavárny Koffein, bistro PokeCZ, kavárna Strojovna a Natutti bistro.

Za projektem Vratné misky stojí stejní lidé, kteří v českých městech zavedli Otoč kelímek. Projekt vznikl v Olomouci, na základě spolupráce Naše Café, Kafe Kodó a Café La Fée. Po půl roce fungování si lidé mohou za zálohu pořídit kelímek v takřka 300 podnicích, nově také v Globusu v Čakovicích a brzy i v jeho dalších pobočkách.

Tisková zpráva

Štítky vratné misky, ekologie, jídlo, gastronomie, obědy, vratné kelímky

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.