čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

FOTO/VIDEO: Olomouc má první tři chytré odpadkové koše. Umí lisovat odpad a zahlásí, když jsou plné

Olomouc má tři nové smart koše. Jeden z nich byl dnes dopoledne nainstalován na třídě Svobody vedle smart lavičky před Českou spořitelnou, další dva pak na olomouckém přednádraží.

„Přidaná hodnota tohoto koše by měla být v tom, že v koši je lisovací zařízení, které zmenší objem odpadků až šestinásobně. Je tam také snímací senzor, který bude online vysílat na dispečink informace o zaplněnosti koše," řekl dnes novinářům Radim Plachý z Technických služeb města Olomouce.

Moderní odpadkové koše by podle Plachého mohly zefektivnit složitý systém vysypávání a svozu stovek odpadkových košů v Olomouci. „Aby to celé fungovalo efektivně, je potřeba mít síť těchto nových košů dostatečně hustou. Koše by měly být umístěny v oblastech, kde se nejvíce zaplňují," podotkl Plachý.

Dva chytré koše byly dnes zkušebně instalovány v rušném prostoru před hlavním vlakovým nádraží, kde je rozmístěno několik desítek odpadkových košů, které už dosluhují. Pracovníci technických služeb musí tyto letité koše vyvážet i třikrát denně.

„Pokud bychom to tam osadili v plném počtu smart koši, tak odhadujeme, že by se vyvážely jednou či dvakrát týdně. To by byla obrovská úspora zejména lidských zdrojů a dopravy," upozornil Plachý.

Jeden takový odpadkový koš ale stojí zhruba 120.000 korun, což zatím v Olomouci limituje úvahy o pořízení většího počtu těchto moderních zařízení. Půlroční zkušební provoz tří košů by podle Plachého měl dát představu o tom, jak moc by se systém svozu zefektivnil a jaké by byly případné úspory.

Podle primátorova náměstka Matouše Pelikána radnice díky zkušebnímu provozu tří "chytrých" košů získá cenná data o odpadovém hospodářství. Pelikán ovšem upozornil, že smart košů by radnice musela pořídit více, aby tento systém byl funkční, což by vzhledem k jejich ceně znamenalo značné náklady. „Je to běh na dlouhou trať," dodal.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky chytrý koš, koš, smart, odpad, odpadové hospodářství

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.