sobota 20. dubna 2024 Marcela

Zoo má dva nové zubříky. V Olomouci se od roku 2013 odchovalo sedm zubrů

Dvě mláďata se v červnu narodila ve stádu zubrů evropských, kteří obývají zoo na Svatém Kopečku u Olomouce. Otcem obou mláďat v olomoucké zoo je jeden samec, který našel zalíbení u dvou samic. Pohlaví mláďat se zatím nepodařilo ošetřovatelům určit, jelikož jejich rodiče nikoho do blízkosti potomků zatím nepustí.

Zubří obora ve slovenských Topoľčiankách se v roce 1959 stala hned po Polsku druhým největším chovatelem zubrů na světě. Právě z této obory v roce 1973 získala olomoucká zoo své první zubry Simona, Sylvu a Silučku. Ze Simona a Sylvy se stal úspěšný chovný pár.

„Na základě dochovaných dokumentů víme, že první mládě Silueta se narodilo v témže roce 1973 a poslední Čertík v roce 1976. Úhynem býka Simona v roce 1986 chov v olomoucké zahradě ustal. Jeho znovuvzkříšení se pojí až s rokem 2013, kdy byl dovezen samec Bojen ze Švédska a dvě samice Patricia a Rosemary z Bratislavy. V Zoo Olomouc se celkově od roku 2013 úspěšně odchovalo sedm zubrů," uvedla mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská.

Zubr je největším savcem Evropy, samci dosahují hmotnosti až 920 kilogramů, samice až o polovinu méně. Samice jsou plodné po celý život, během něhož porodí asi devět telat. V zajetí se může dožít v průměru až 26 let. Denní příjem potravy se pohybuje mezi 30 a 60 kilogramy.

Foto Zoo Olomouc

Štítky zoo, zvíře, zubr, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.