čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Mezinárodní projekt Get up and Goals! na olomouckých školách přináší první výsledky

Projekt GET UP and GOALS! je evropský projekt globálního rozvojového vzdělávání, který je realizován po dobu tří let ve dvanácti evropských zemích. Česká republika není výjimkou, v současné době je v projektu zapojeno deset škol, z toho tři školy přímo z Olomouce – Gymnázium Olomouc – Hejčín, ZŠ a MŠ Svatoplukova a SOŠ obchodu a služeb Olomouc. S ukončením školního roku nese projekt výsledky v podobě aktivit na jednotlivých školách.

Informace
Webové stránky projektu najdete zde, facebookovou stránku zde.

Hlavní cílovou skupinou projektu jsou pedagogové, kteří získávají odborné znalosti v oblasti „Cílů udržitelného rozvoje“ a dovednosti v tom, jak komplexní témata těchto cílů začleňovat do výuky. Pedagogové dále pomáhají aktivním skupinám žáků a studentů s realizací vlastních osvětových komunitních miniprojektů o Cílech udržitelného rozvoje.

A jak se zapojují do projektu samotné školy?

Na Gymnáziu Olomouc – Hejčín v uplynulém školním roce realizovali projektový den s názvem Kapka. Třicet žáků gymnázia si v rámci tohoto dne připravilo tematické workshopy na téma klimatických změn pro devadesát žáků osmých tříd ze třech základních škol. Studenti sami vytvořili scénáře jednotlivých stanovišť a připravili vhodné pomůcky. Zároveň jednotlivé workshopy samostatně vedli, zatímco učitelé byli v roli koučů a mentorů.

„Naším hlavním cílem bylo upozornit na problémy, které se nás osobně velmi dotýkají, a zároveň si uvědomit, že žáci mají možnost změnit své okolí a sami sebe. Možná jsou pouhou "kapkou" v oceánu, ale pokud těch "kapek" bude velké množství, tak mají možnost změnit mnohé," řekli učitelé z olomouckého gymnázia.

Na olomoucké Střední odborné škole obchodu a služeb se zaměřili na problematiku plýtvání potravin. „Na naší škole jsme se v uplynulém školním roce realizovali projekt, do kterého se zapojila většina studentů naší školy. Po celý rok jsme se zabývali tématem – jak neplýtvat s potravinami, jak vařit bezezbytkově, případně jak zbytky zpracovat.  Studenti se zúčastnili přednášek s touto tématikou, vytvářeli plakáty s radami jak šetrně nakládat s potravinami a v rámci odborného výcviku absolvovali kurz Jak zpracovávat zbytky ve studené kuchyni a pekli sušenky z mláta. Součástí našeho projektu byla pomoc spolku vozíčkářů Trend. Kdy se naši studenti zapojili do charitativní sbírky Zasukované tkaničky a v rámci benefičního koncertu pro Zasukované tkaničky, který se konal dne 24. dubna 2019 na Horním náměstí v Olomouci, jsme veřejnost seznámili s naším projektem a nabízeli jsme malé občerstvení – sušenky z mláta,” popsala aktivity Vladislava Řihošková, tamní učitelka zapojená do projektu Get up and Goals!

Cílem bylo přimět žáky školy více přemýšlet o tom, kde a co nakupují a jak následně s potravinami nakládat, aby nakonec neskončily v popelnici.

„Myslíme si, že celý uplynulý školní rok byl úspěšný. V rámci projektu jsme se seznámili se spoustou lidí, kteří nám předali nové informace a zkušenosti v oblasti, o které jsme do té doby moc nepřemýšleli, protože potravin je všude dostatek a vše je dostupné,” doplnila Řihošková.

A co dává samotný projekt učitelům? „Již dlouho se ve své práci učitele zabývám problematikou globálního rozvojového vzdělávání. Jsem přesvědčen, že rozvíjí dovednosti a podporuje vytváření hodnot a postojů tak, aby mí žáci byli schopni a ochotni aktivně se podílet na řešení lokálních a globálních problémů. Možnost vidět, jak v ostatních zemích řeší problematiku globálního rozvojového vzdělávání, mi přišla jako skvělá příležitost. Proto jsem byl moc rád, když naše škola dostala možnost připojit se k tomuto projektu. Spolupráce mi přinesla možnost spolupracovat s jinými školami v regionu, otestovat zajímavé výukové materiály, poznat učitele z jiných zemí, kteří mají podobné smýšlení o globálním rozvojovém vzdělávání,” řekl František Brauner z olomouckého Gymnázia Hejčín.

O projektu

V Česku projekt Get up and Goals! implementuje vzdělávací organizace ARPOK ve spolupráci s organizací ADRA za podpory Evropské komise a České rozvojové agentury: „Naším cílem je propojení Cílů udržitelného rozvoje,konkrétně témat migrace, klimatická změna, mezinárodní nerovnosti a gender s běžnými tématy ve škole. V 10 zapojených školách během letošního školního roku učitelé testovali lekce k výše uvedeným tématům, hodnotili u žáků dopady na úrovni znalostí, postojů a chování a podporovali žákovské týmy v realizaci osvětových akcí. Projekt Get up and Goals přináší "svět" do škol a učí nejen žáky, ale i učitele a účastníky školních osvětových akcí, že globální témata souvisí s našimi životy tady a teď,” okomentovala práci na školách ředitelka organizace ARPOK Lenka Pánková.

„Moc děkuji všem zapojeným účastníkům a těším se na další školní rok, kdy budeme testovat nový vzdělávací materiál pro výuku globálních témat v historických souvislostech a nadále podporovat žáky v osvětových akcích,” dodala Pánková. 
 

Projekt Get up and Goals! realizuje ARPOK, o. p. s. –  vzdělávací organizace, která od roku 2004 přináší do škol globální rozvojové vzdělávání. Pomáhá učitelům s žáky diskutovat aktuální témata a zároveň o nich informuje i veřejnost. Cílem organizace je vytvářet aktivní, respektující a otevřenou společnost, která vnímá propojenost a komplexnost světa.

Tisková zpráva

Štítky Get up and Goals, projekt, cíle udržitelného rozvoje, ekologie, migrace, arpok, Gymnázium Hejčín, SOŠ, Štursova, Štursovka

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.