sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Budoucnost přerovských vánočních trhů je nejistá. Pořadatel vypověděl smlouvu, protože prodělával

Pořadatel vánočních trhů v Přerově, brněnská společnost RK Invest, vypověděla městu po dvou sezónách smlouvu. Trhy měla pro Přerov na náměstí TGM pořádat do roku 2027, podle zástupců společnosti však byly prodělečné. Loňskou ztrátu vyčíslili na 600 tisíc korun, informovala mluvčí radnice Lenka Chalupová. Zástupci města tak budou muset za méně než půl roku situaci vyřešit.

Vánoční oslavy se zdejší radnice rozhodla kvůli kritice obyvatel města svěřit brněnské firmě RK Invest v srpnu roku 2017. Firma podle desetileté smlouvy měla městu zajistit trhy i program v hodnotě minimálně 800.000 korun, město mělo zajistit vánoční strom. „Na stole máme dohodu o ukončení koncesní smlouvy a se situací se musíme vypořádat. Nutit brněnskou společnost, aby dotovala nevýdělečné trhy, nemůžeme. Nutit Přerovany, aby chodili na náměstí a více dali prodejcům vydělat, také ne," uvedl primátor Petr Měřínský (ANO).

Vánoční trhy i jejich program byl v Přerově lidmi dlouhodobě kritizován. Město dříve investovalo do měsíčního programu 1,5 milionu korun, lidem se však nelíbily stánky, jejich obsah, ale i kulturní program. Na začátku roku 2017 se proto radnice rozhodla vyhlásit výběrové řízení a svěřit akci profesionálům. Přihlásil se jediný zájemce. Společnost RK Invest dříve pořádala trhy například v Olomouci.

Pořadatelé v souvislosti s odstoupením od smlouvy poukázali na to, že do přerovských vánočních trhů investovali miliony korun. Před první sezónou pro Přerov pořídili mobiliář a osvětlení za 3,8 milionu korun, statisíce investovali i do kulturního programu včetně koncertů a divadelních představení. Při druhém ročníku se však opět začala množila kritika lidí.

„Nespokojenost Přerovanů vedla v praxi k tomu, že tržby prodejců na náměstí klesaly. Návštěvníci si na bezplatný kulturní program v centru Přerova nosili termosky s vlastním punčem, případně trávili čas u restaurací v blízkosti trhů, kde si soukromí podnikatelé otevřeli vlastní stánky," uvedl za RK Invest Petr Ilgner.

PSALI JSME: Mobilní kluziště v Přerově na Vánoce nebude. Ani napodruhé zastupitelé návrh neschválili

Pořadatelům došla trpělivost poté, co přerovští zastupitelé odmítli vybudovat během vánočních trhů na náměstí mobilní kluziště za 1,8 milionu korun. Firma si od něj slibovala zvýšení návštěvnosti na náměstí, podle zastupitelů by však bylo zbytečně nákladné. „Souhrn těchto negativních aspektů vede nasmlouvané prodejce k tomu, že ztrácí o vánoční trhy v Přerově zájem a nám hrozí ekonomické ztráty," dodal Ilgner.

Autoři | Foto prerov.eu

Štítky ČR, správa, zábava, Vánoce, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.