pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Chemici z Olomouce zkoumají vzorky kostela svatého Mořice, který prochází rekonstrukcí

Do rozsáhlé opravy pozdně gotického kostela svatého Mořice v centru Olomouce se zapojili v těchto dnech také chemici z Univerzity Palackého. Z několika míst fasády odebrali vzorky pro chemickou analýzu, která by měla zjistit, jaké materiály a postupy tehdy dělníci při stavbě kostela používali. Výsledek jejich výzkumu by měl pomoci restaurátorům při opravě, která bude stát zhruba 130 milionů korun. Informuje o tom přírodovědecká fakulta na svém webu. Oprava kostela začala na konci loňského roku a potrvá do konce roku 2021.

Chemici z přírodovědecké fakulty v uplynulých dnech odebrali vzorky z okenních oblouků a dalších míst na fasádě památky, kde byly patrné zbytky polychromie. „Další vzorky byly odebrány z okolí olověného nápisu na západní straně kostela. Účelem je zjistit, zdali se v těchto místech v minulosti vyskytovala nějaká barevná výzdoba," uvedl Lukáš Kučera z katedry analytické chemie.

Odebrané vzorky musely být přitom co nejmenší, aby odborníci nepoškodili památku. „Na základní analýzu stratigrafie, tedy zalití vzorku do pryskyřice a přípravu nábrusu, mi stačí několik miligramů. Z nich odeberu ještě zhruba jednu desetinu a na té se budou provádět podrobné analýzy," doplnil Kučera. Výsledek chemické analýzy, která by měla být hotová během léta, by měl restaurátorům poskytnout informace o materiálovém složení, případně organických látkách například pojivech, které byly při stavbě kostela přidány do malty nebo pigmentové vrstvy.

FOTO: Kostel svatého Mořice prochází rekonstrukcí za 123 milionů. Hotovo bude v roce 2021

Olomoučtí chemici, kteří na analýze pracují, jsou zapojeni do projektu Arteca, který vznikl loni na jaře. Tvoří jej třicetičlenný výzkumný tým historiků umění, chemiků a fyziků, který se zaměřuje na vývoj nových metod a technik, které se budou moci uplatnit například při ochraně a restaurování památek. Univerzita na projekt získala 60 milionů korun z evropských dotací.

Oprava kostela sv. Mořice, který je od roku 1995 na seznamu národních kulturních památek, je nejrozsáhlejší rekonstrukcí za posledních sto let. „Projekt zahrnuje stavební a restaurátorskou obnovu konstrukcí celého obvodového pláště kostela sv. Mořice, které jsou v havarijním stavu, a stavební a restaurátorskou obnovu vnitřních prostor jižní středověké věže, vložení chybějících podlahových konstrukcí věže a její následné zpřístupnění veřejnosti," řekl již dříve mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka. Důležitou částí projektu je také obnova vzácných Englerových varhan.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky ČR, památky, věda, stavby, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.