čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Kontroloři Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje provedli kontroly únikových her

Kvůli tragickému požáru v prostorách únikové hry na severu Polska, ke kterému došlo na začátku ledna letošního roku, vydalo vedení Hasičského záchranného sboru České republiky příkaz, aby se po celé České republice provedly mimořádné tematické kontroly v prostorách provozovatelů únikových her. 

Kontroloři Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje provedli na našem území pět kontrol. Prověřili tak všechny registrované a fungující provozovny.

„Zaměřili se na to, zda provozovatelé únikových her dodržují povinnosti, které jim ukládá zákon o požární ochraně a z něj vyplývající závazné předpisy. Zjišťovali například, zda má provozovatel dokumentaci o začlenění, jestli jsou označeny nouzové východy a směry úniku nebo jestli jsou trvale volné průchodné komunikační prostory únikových cest,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Kontroloři se také zaměřili na přenosné hasicí přístroje. Zjišťovali, zda jsou vhodně umístěné a provozuschopné. Kontrolory zajímalo i to, zda provozovatel zajišťuje preventivní požární prohlídky a jestli se v provozovně dodržují technické podmínky a návody výrobků. Došlo i na kontrolu funkčnosti protipožárních a bezpečnostních zařízení, jako jsou požární dveře či elektrická požární signalizace. 

Při kontrolách nezjistili žádné závažné nedostatky. V jednom případě provozovatel nedoložil kolaudační souhlas. Nebylo tedy jasné, zda je stavba provozována v souladu se stavebním zákonem, proto byla v tomto případě věc podstoupena věcně a místně příslušnému stavebnímu úřadu. Kontroly se obešly bez sankcí,“ dodala Balážová.

Více informací o výsledcích kontrol najdete zde.

Autoři | Foto HZSOL

Štítky hra, únik, hasiči, kontrola, bezpečnost

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.