čtvrtek 28. března 2024 Soňa

ŘSD dostalo pokutu za vykácení aleje u silnice bez souhlasu ochránců přírody

Ředitelství silnic a dálnic dostalo od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutu 100 tisíc korun za to, že bez souhlasu orgánu ochrany přírody loni na jaře změnilo ráz krajiny podél silnice mezi obcemi Žulová a Vápenná na Jesenicku. ŘSD se přestupku dopustilo při kácení převážně lipových a jabloňových alejí podél této komunikace, řekla Jana Jandová z tiskového oddělení ČIŽP.

ŘSD sice podle inspekce mělo povolení pokácet zhruba sedm desítek stromů, ovšem nebyl mu vydán souhlas ke změně krajinného rázu, který následkem kácení nastal. „O tento souhlas ŘSD příslušný orgán ochrany přírody, tedy Městský úřad Jeseník, vůbec nepožádalo. Bez povolení tak změnilo krajinný ráz," uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP Olomouc Radek Pallós. Kácení velkého počtu stromů podle něj způsobilo výraznou změnu charakteru lokality i výraznější narušení kulturní, historické a estetické dominanty v krajině.

Po kácení nezůstala v okolí silnice podle Pallóse žádná vzrostlá dřevina. „Pro legální realizaci záměru měly existovat povolení ke kácení i souhlas se změnou krajinného rázu současně. ŘSD disponovalo pouze jedním z těchto dokumentů, a porušilo tak zákon o ochraně přírody a krajiny," uvedl Pallós.

ŘSD bylo podle inspektorů v předchozích letech už několikrát upozorněno na to, že při rozsáhlejších káceních musí o souhlas se změnou krajinného rázu požádat. „ŘSD na to však dlouhodobě nereflektuje. Přitom problematika ochrany krajinného rázu není pro tento subjekt vzhledem k charakteru jeho činnosti neznámou problematikou," dodal ředitel oblastního inspektorátu ČIŽP.

Nedovolenou změnu krajinného rázu v případě silnice mezi obcemi Žulová a Vápenná podle Jandové potvrdilo i ministerstvo životního prostředí, které posuzovalo odvolání ŘSD. „Po rozhodnutí MŽP činí pravomocná pokuta 100 tisíc korun," uvedla.

Autoři | Foto ČIŽP

Štítky ČR, příroda, stavby, doprava, ČIŽP, ŘSD, Jesenicko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.