sobota 20. dubna 2024 Marcela

Za uměleckými kováři dorazilo na hrad Helfštýn téměř osm tisíc lidí

Letošní ročník Hefaistonu, největšího evropského setkání uměleckých kovářů, si nenechalo o víkendu na hradě Helfštýně na Přerovsku ujít téměř 8000 návštěvníků. Lidé mohli mistry černého řemesla pozorovat naživo u výhní, výtvory kovářů rozmístili pořadatelé v areálu hradu i jeho nejbližším okolí. Letos bylo pod širým nebem vystaveno 216 exponátů, zhruba o 20 více než loni, řekl kastelán Helfštýna Jan Lauro.

Ve srovnání s minulým rokem, kdy akci nepřálo počasí, navštívilo letošní Hefaiston zhruba o 2000 lidí více. „Návštěvnost byla podstatně lepší než loni, a to navzdory tomu, že nás z obou stran zatěžovaly objížďky. Myslím si, že to proběhlo po všech stránkách dobře," uvedl Lauro.

Na Helfštýn tentokrát dorazilo více než 506 kovářů z 16 zemí. Kromě evropských účastníků přijeli na Přerovsko také kováři z USA, Kanady nebo Austrálie. Přímo na hradě pracovalo u deseti výhní zhruba 80 z nich. „Během časového limitu dvou hodin vytvořili kováři 32 exponátů, které doplní naši sbírku na Helfštýně," řekl Lauro.

U porotců podle něj v nejobsazenější kategorii volné tvorby a komorní plastiky nejvíce zabodovalo soutěžní dílo Když se setmí od Lukáše Kučery. Cenu veřejnosti získal výtvor Strom života autora Filipa Turka. „Dost bodů získal i od odborné poroty. Byla to komorní práce vysoké umělecko-řemeslné kvality. Většinou u návštěvníků vyhrávají největší nebo nejlesklejší díla, tentokrát jsme byli jejich volbou překvapení," uvedl kastelán.

Hefaiston se letos konal poosmatřicáté. Kvůli rozsáhlé rekonstrukci hradního paláce a uzavření palácového nádvoří museli organizátoři podstatnou část aktivit kovářského setkání znovu rozšířit i do vnějšího okruhu hradeb Helfštýna. „Vnější okruh se nám natolik zalíbil, že jej zachováme do budoucna, i když už bude opravený palác. Doufáme, že příští rok se opět přiblížíme ke 300 exponátům, jak jsme byli zvyklí," řekl Lauro.

Víkendové přehlídce už tradičně předcházelo Kovářské fórum. Týdenní sympozium letos zaštítil umělecký kovář Jiří Jurda. S odstupem 30 let symbolicky navázal na první dílo, které tam vzniklo pod rukama jeho otce, Jiřího Jurdy staršího. Ten v roce 1989 vytvořil během prvního ročníku užitnou věc pro hrad, šlo o vývěsní štít k hradní restauraci s tepanou konvicí. Jeho syn na něj navázal vytvořením udírny se zdobenými kovářskými prvky.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky památky, hobby, Helfštýn, Hefaiston

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.