čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

MAMMACENTRUM Olomouc se přesunulo do nových prostor, nabízí lepší vybavení i dostupnost pro klientky

PR článek

MAMMACENTRUM Olomouc je stálicí, pokud jde o screeningová centra poskytující komplexní diagnostiku prsu. Po jedenácti letech, kdy zdravotnické zařízení poskytovalo péči v Olomouci na Lazcích, se nyní přesunulo do nových prostor na Nezvalově ulici v Olomouci. Je nedaleko od hlavního vlakového nádraží a v blízkosti MHD.

Hlavním důvodem, proč MAMMACENTRUM Olomouc změnilo působiště, je především fakt, že původní prostory byly již pro provoz pracoviště nedostačující a také dostupnost pro MHD nebyla dobrá. „Nové prostory jsou větší, bezbariérové a celkově dostupnější pro klientky. Vzdálenost od tramvaje a autobusu je asi 100 m, od hlavního vlakového nádraží asi pět minut pěšky, popisuje výhody nové adresy centra MUDr. Houserková.

V Nezvalově ulici se dá ve všední den bez problému parkovat díky vyhrazeným parkovacím stáním přímo u budovy centra, v okolních ulicích se obvykle také volná místa najdou. „V blízkosti MAMMACENTRA  je nově zpřístupněno pro veřejnost podzemní parkoviště v BEA centru. Myslím ale, že klientky vždy najdou místo mnohem blíž u budovy,” říká vedoucí lékařka Dana Houserková.

MAMMACENTRUM Olomouc s.r.o. je nestátní zdravotnické zařízení specializované na komplexní diagnostiku prsů. Jsme jedním ze 70 pracovišť v České republice, kterému bylo uděleno Ministerstvem zdravotnictví ČR Osvědčení k provádění screeningu rakoviny prsu. Screening rakoviny prsu je vyšetřování bezpříznakových žen s cílem zachytit nádorové ložisko v co nejčasnějším stádiu a tím zvýšit počet vyléčených žen. Jsme vybaveni  diagnostickými přístroji srovnatelnými s nejmodernějšími pracovišti nejen u nás, ale i v Evropě. 

S přestěhováním do větších prostor souvisí i navýšení počtu vyšetřoven a také personálu. „V současné době jsme posílili i počet personálu a máme kapacitu pro vyšetření většího počtu žen, objednací doba na mamografické screeningové vyšetření nepřesahuje jeden týden, pokud má žena akutní problém objednáme vyšetření ze dne na den. Máme velmi krátkou objednací dobu i na ultrazvuková vyšetření prsů a klientky mohou využít  i on-line systém objednání, “ říká Houserková.

Se stěhováním do nových prostor se investovalo i do nového vybavení. „Pořídili jsme nový ultrazvukový přístroj a novou stereotaktickou jednotku k mamografu,"  dozvídám se od MUDr. Houserkové. 

Paní doktorko, kolik žen k vám pravidelně dochází na screening prsu?
Na pravidelný mamární screening dochází v našem regionu přibližně  70 %  žen z celkového počtu žen, které by se měly screeningového programu účastnit.  Ač se to nezdá jako příliš vysoké číslo, Olomoucký kraj je v České republice na druhém místě, co se týče účasti v mamárním screeningovém programu.  Ideální by bylo účast žen o 10-15 % zvýšit. Nutno podotknout, že ženy se u nás nemají čeho bát, vyšetření není bolestivé a stráví u nás obvykle 30-60 minut.

Přece jen – většina žen odejde z vyšetření s negativním nálezem, jsou ale přirozeně i takové, kterým něco najdete. Není to třeba hlavní obava žen, které se ještě neodvážily nebo prostě nechtějí chodit na pravidelná vyšetření?
Je to tak. Je skupina žen, které raději žijí v nejistotě, než aby se dozvěděly po vyšetření jasnou diagnózu. Přitom těžiště práce nás v MAMMACENTRU  je v prevenci. Pokud k nám žena pravidelně dochází na preventivní mamografie, má vysokou šanci na záchyt minimálního nádoru v prsu a tím velmi pravděpodobně i na úplné vyléčení. V případě záchytu zhoubného nádoru v prsu předáváme ženu k další  chirurgické nebo onkologické léčbě, postaráme se o ni. 

Celý rozhovor s Danou Houserkovou čtěte zde. 



V MAMMACENTRU Olomouc provádí nezávislé “druhé čtení” mamografických snimků. Cílem mamárního screeningu není dát klientce ihned do ruky nález, ale provést nezávislé první a druhé posouzení (čtení) mamografií. V praxi  to znamená, že mamografické snímky hodnotí jeden lékař a druhý lékař provede jejich nezávisle posouzení do čtyřiadvaceti hodin.  Teprve v případě shody nálezů z prvního a druhého čtení mamografie od nás obdrží žena sms zprávu, že je nález v pořádku. „Pokud se lékaři shodnou na tom, že je zapotřebí ženu pozvat na dovyšetření nejasného nálezu, je klientka informována telefonicky. Tento způsob hodnocení mamografií, běžný v zemích s dlouhodobou tradicí mamárního screeningu, je velmi efektivní a snižuje možnost přehlédnutí minimálního zhoubného nálezu a zároveň snižuje počet klientek, které jsou pozvány zbytečně k dovyšetření nezhoubného nálezu. Uvádí se, že 5-7 % zhoubných nádorů prsu je odhaleno právě díky druhému čtení mamografických snímků,” říká Houserková.

Součástí nových prostor je i mamologická a onkologická poradna. „V případě, že má žena příznaky onemocnění prsu nebo chce jen zkonzultovat své potíže s onkologem,  máme možnost ji odeslat do  mamologické poradny, která je ve stejné budově, ” usmívá se MUDr. Houserková.

Více informací, včetně kontaktů, najdete na oficiálních stránkách MAMMACENTRA Olomouc.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.