pátek 29. března 2024 Taťána

Slezské kamenolomy by měly zastavit provoz zařízení na povrchové úpravy kamene v Mikulovicích na Jesenicku

Česká inspekce životního prostředí nařídila společnosti Slezské kamenolomy zastavit provoz zařízení na povrchové úpravy kamene v Mikulovicích na Jesenicku.

Firma tento zdroj znečišťování ovzduší podle inspekce provozovala bez povolení. sdělil ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Olomouci Radek Pallós. Společnost Slezské kamenolomy provoz technologie zastavila.

„Inspektoři při kontrole v roce 2017 zjistili, že společnost v letech 2016 a 2017 provozovala tryskací zařízení na povrchové úpravy kamene celkem 268 hodin. Povolení k provozu, které uděluje krajský úřad, však nepředložila. Za provoz bez povolení a další přestupky jsme tehdy firmě ve správním řízení uložili pravomocnou pokutu 25 000 korun," uvedl Pallós.

Loni udělali inspektoři ve společnosti další kontrolu zaměřenou na dodržování zákona na ochranu ovzduší. Při ní podle Pallóse opět zjistili, že firma zařízení na úpravy kamene stále provozuje bez povolení. „Za opakovaný nelegální provoz a další přestupky jsme uložili druhou pravomocnou pokutu 35 000 korun," řekl Pallós.

Po této druhé kontrole společnost Slezské kamenolomy podle Pallóse požádala olomoucké hejtmanství o povolení provozu. Nakonec ho však od kraje nedostala.

„Inspektoři ČIŽP tedy přistoupili k vydání rozhodnutí o zastavení provozu povrchových úprav kamene. K rozhodnutí vedla zejména skutečnost, že ze strany firmy se jednalo o vědomé a opakované porušování zákona na ochranu ovzduší," dodal Pallós.

Proti rozhodnutí o zastavení provozu se společnost Slezské kamenolomy neodvolala. Rozhodnutí je už podle Pallóse pravomocné a od 15. srpna nesmí firma zařízení na povrchovou úpravu kamene provozovat.

Provoz tryskacího zařízení je aktuálně zastaven," řekl provozní ředitel Slezských kamenolomů Zdeněk Ferenčík, podle kterého firma ve čtvrtek vydá stanovisko ke zprávě ČIŽP.

Slezské kamenolomy těží i zpracovávají surovinu z vlastních ložisek světlé slezské žuly, supíkovického a lipovského mramoru a těšínského pískovce. Firma provozuje šest lomů v Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Autoři | Foto Facebook Slezské kamenolomy a.s.

Štítky ČR, ekologie, správa, těžba, firmy, Slezské kamenolomy, ČIŽP, 2.VERZE

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.