pátek 26. dubna 2024 Oto

Prostějov příští rok nezdraží odpad, poplatek má zůstat na stejné částce

Obyvatelé Prostějova by příští rok měli za svoz a likvidaci komunálního odpadu zaplatit stejně jako letos 600 korun na osobu. Cenu poplatku za odpad ponechává na letošní úrovni vyhláška, kterou schválila městská rada a ještě ji musí schválit zastupitelstvo. Novinářům to dnes řekl primátor Prostějova František Jura.

„Městská rada rozhodla, že se poplatek příští rok nebude zvyšovat a zůstane na 600 korunách," uvedl Jura. Radnice poplatky za svoz a likvidaci komunálního odpadu po pětileté pauze zvýšila naposledy v roce 2013, a to ze 492 na 600 korun. Od té doby se poplatek v Prostějově nezměnil.

Primátorův náměstek Jiří Pospíšil (PéVéčko) podotkl, že poplatek zdaleka nepokryje veškeré náklady na svoz komunálního odpadu v Prostějově. „Pokud bychom na to nedopláceli, tak by poplatek činil 850 korun," řekl.

Prostějovská ODS, která je nyní součástí radniční koalice, v roce 2016 z opozičních lavic městskému zastupitelstvu neúspěšně navrhla zrušení poplatku za odpad. Argumentovala tehdy tím, že poplatek za odpad je pouze další daní, která nebere ohled na množství vyprodukovaného odpadu.

Pospíšil připomněl, že v příštích letech by se kvůli změně legislativy měla cena za ukládání komunálního odpadu na skládky výrazně zvýšit, takže vzrostou i náklady měst. Od roku 2009 byla platba za ukládání komunálního odpadu na skládky neměnná a činila 500 korun za tunu. Podle nové legislativy by měl v roce 2030 dosáhnout poplatek za skládkování využitelného odpadu 1850 korun za tunu.

Poplatky za odpad v posledních letech nezvyšuje ani radnice v Olomouci, kde lidé letos zaplatili 660 korun. Celkové náklady na svoz komunálního odpadu byly ale zhruba o 200 korun vyšší. Rozdíl dotuje město. Poplatek za odpad olomoucká radnice naposledy zvýšila v roce 2013 po devíti letech. Dříve platili obyvatelé Olomouce 492 korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky odpady, správa, peníze, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.