úterý 16. dubna 2024 Irena

Informace o ovzduší v Olomouci nabídne nová interaktivní mapa. Ukáže i přehled zdrojů znečištění

Aktuální i historické informace o kvalitě ovzduší v různých částech Olomouce nově nabízí lidem interaktivní mapa, kterou na svých internetových stránkách zprovoznil magistrát. Mapa obsahuje také údaje o tom, jaký podíl mají na celkovém znečištění ovzduší jednotlivé zdroje. To řekl vedoucí odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petr Loyka.

„Občané města mají volný přístup k informacím na našich internetových stránkách. O problematiku ovzduší v Olomouci je velký zájem, ale to nejen v souvislosti s naším měření, ale lidé se zajímají i o projekty státu, jako jsou například dotace na kotle," uvedl Loyka.

Mapu najdete zde.

Na interaktivní mapě si lidé podle Loky můžou najít informaci o dlouhodobém stavu ovzduší v okolí. „Jsou to mapy, které zobrazují stav ovzduší v jednotlivých lokalitách. Občan se díky tomu může seznámit o komplexním stavu ovzduší včetně zdrojů znečištění v místě, kde žije," podotkl Loyka. Z mapy lze také vyčíst, jaký podíl na znečištění ovzduší mají průmyslové zdroje, lokální topeniště či automobilová doprava.

Ovzduší v Olomouci má podle Loyky dlouhodobě zhoršenou kvalitu. V zimním období jsou ve městě na několik dní vyhlašovány smogové situace. Značný vliv na to má doprava i lokální topeniště. „Můj názor je ten, že pokud nebudou realizovány klíčové (dopravní) stavby, jako je například východní tangenta, tak ten stav ve městě Olomouc se v krátkém čase výrazně nezlepší," upozornil Loyka.

Autoři | Foto labgis.vsb.cz

Štítky ČR, ovzduší, správa, internet, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.