pátek 26. dubna 2024 Oto

Šternberk bude mít novou požární stanici, vyjde na 50 milionů

Požární stanici zhruba za 50 milionů korun chystá postavit ve Šternberku na Olomoucku Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje. Šternberské zastupitelstvo už schválilo osmnáctimilionový příspěvek města na tuto investici, která má být zahájena příští rok. Nová požární zbrojnice nahradí základnu, která byla vybudována v 60. letech minulého století a hasičům už neposkytuje potřebné zázemí. ČTK to řekla mluvčí šternberské radnice Irena Černocká.

„Výstavbou nové požární stanice se vytvoří prostor pro umístění potřebné požární techniky, což významnou měrou přispěje k poskytnutí včasné a efektivní pomoci občanům města Šternberka a okolí. Novostavba požární stanice bude zároveň vyhovovat i budoucím potřebám s výhledem na několik desítek let," uvedla Černocká.

Hasičský záchranný sbor se podle ní ve Šternberku dlouhodobě potýká s nevyhovujícími prostory letité požární stanice. Základna má navíc malé garáže, ve kterých nelze zaparkovat například velkokapacitní cisternu.

Radnice spolu s vedení hasičského sboru zvažovala variantu přístavby k nynější požární stanici, avšak kvůli vysokým nákladům od tohoto záměru upustila. „Naopak jako optimální se jevila výstavba nové požární stanice," podotkla Černocká.

Náklady na stavbu požární stanice jsou odhadovány na 50 milionů korun. Šternberk poskytne pozemky a osmnáctimilionový příspěvek na její výstavbu, zbytek investice pokryje dotace z rozpočtu ministerstva vnitra.

Z částky, kterou na požární stanici Šternberk pošle, se bude postupně odečítat každoroční finanční příspěvek města na jednotku profesionálních hasičů. Ve Šternberku totiž není zřízena jednotka sboru dobrovolných hasičů a jejich úlohu převzal Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje. „Město nebude muset do 31. 12. 2036 vynakládat další prostředky na zajištění jednotky požární ochrany," dodala Černocká.

 

Autoři | Tisková zpráva | Foto Město Šternberk

Štítky ČR, hasiči, stavby, Olomoucko, audio, Šternberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.